ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convenit miercuri începerea negocierilor pentru un pact internațional de prevenire și control al viitoarelor pandemii, informează Reuters.

Un astfel de acord „pentru consolidarea măsurilor de combatere a pandemiilor” ar urma să fie definitivat în mai 2024 și ar include subiecte precum schimbul de date și secvențierea genomului virusurilor emergente sau „distribuirea echitabilă a vaccinurilor și a medicamentelor rezultate din cercetare”.
 
„Adoptarea acestei decizii este un motiv de sărbătoare și un motiv de speranță, de care avem cu toții nevoie”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la reuniunea miniștrilor sănătății.

„Bineînțeles că mai este încă un drum lung de parcurs. Există încă diferențe de opinie cu privire la ceea ce ar putea sau ar trebui să conțină un nou acord”, a spus el, făcând apel la continuarea cooperării.
 
Până atunci, țările ar trebui să respecte Regulamentul sanitar internațional al OMS, din 2005, a spus el.
 
Decizia, intitulată „The World Together” („Lumea împreună”), a fost adoptată prin consens în cadrul unei reuniuni speciale, întinsă pe trei zile, a celor 194 de națiuni membre ale organismului de sănătate al ONU.
 
„Textul pe care îl avem în față este rezultatul unor discuții ample, al unor dialoguri sincere și al unor compromisuri", a afirmat ambasadoarea Australiei la ONU, Sally Mansfield, care a co-prezidat grupul de lucru.
 
Uniunea Europeană (UE) a făcut presiuni pentru un consens asupra unui tratat internațional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, împreună cu alte 70 de țări, însă Brazilia, India și Statele Unite s-au numărat printre cele care au fost reticente în a se angaja la un tratat, au declarat diplomații.
 
„Facem apel la inițierea unui proces ambițios de elaborare a acestui tratat - haideți să ne demonstrăm cu toții angajamentul și implicarea multilaterală în vederea obținerii unui instrument cu caracter obligatoriu”, a transmis miercuri Lotte Knudsen, șefa delegației UE la ONU, în Geneva.
 
Statele Unite au salutat decizia, afirmând într-o declarație: „Acest pas important reprezintă responsabilitatea noastră colectivă de a lucra împreună pentru a consolida securitatea sanitară și pentru a face sistemul global de sănătate mai puternic și mai receptiv.”