ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română și Televiziunea Română au inițiat campania "Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia!", în urma căreia au fost adunate deja peste 20 de tone de ajutoare: hrană neperisabilă, apă, pături, haine, produse de igienă. Patriarhia Română îndeamnă în continuare ierarhii și preoții de la parohii și mănăstiri, dar și pe credincioși, mai ales din partea de sud a țării, ca, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august 2014), unind rugăciunea cu fapta bună, să organizeze la centrele eparhiale, protoierii, parohii și mănăstiri colecte constând în produse neperisabile (ulei, zahăr, făină, orez, conserve), apă plată și minerală, produse de igienă, pături etc.



Centrele eparhiale din ţară ţin la curent Patriarhia Română cu modul sunt distribuite produsele colectate.

Bunurile colectate vor fi trimise la:

Centrul eparhial Craiova (Arhiepiscopia Craiovei, str. Mitropolitul Firmilian, nr. 3, municipiul Craiova, judeţul Dolj, telefon: +40-251.41.50.54,  fax: +40-251.41.83.69, email: consilier_social@m-ol.ro) pentru sinistrații din județul Gorj,

Centrul eparhial Râmnicu Vâlcea  (Arhiepiscopia Râmnicului, str. Argeş, nr. 53, municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, telefon: +40-250.73.11.70, fax: +40-250.73.11.72, email: arhiepisopia.ramnicului@gmail.com) pentru sinistrații din județul Vâlcea şi

Centrul eparhial Slatina (Episcopia Slatinei și Romanaților, str. Frații Buzești, nr. 15, municipiul Slatina, judeţul Olt, telefon +40-249.421.026, fax:  +40-349.416.861, email: episcopiaslatinei@gmail.com) pentru sinistraţii din judeţul Olt.

De asemenea, cei care vor să ajute familiile sinistrate, o pot face și prin donații, pe situl Crucii Roșii, prin SMS la numărul 8829 (2 euro, valabil în rețelele Orange, Vodafone și Cosmote), ori prin donații directe, în contul deschis la BRD - Agenția Piața Romană: RO90BRDE410SV73263084100.

PRIN DĂRNICIE AJUNGEM LA ASEMĂNAREA CU DUMNEZEU


Duminică, 3 august, în duminica a VIII-a după Rusalii, textul evanghelic ne-a vorbit despre minunea înmulțirii pâinilor, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că trebuie "să hrănim mai întâi sufletul nostru cu ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și să cerem de la Hristos vindecare sufletească și trupească. Din acest motiv Biserica Ortodoxă a rânduit să postim înainte de a participa la Sfânta Liturghie pentru ca mai întâi să ne hrănim sufletul ascultând Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie și apoi să ne împărtășim cu Hristos Domnul din Sfânta Euharistie, spre vindecarea sufletului și a trupului. Astfel, arătăm că omul este în primul rând ființă spirituală, având suflet nemuritor chemat la viață cerească veșnică, deși este purtător de trup material, viețuitor pe pământ și trecător".

"Evanghelia ne arată că opera socială a Bisericii izvorăște din Sfânta Evanghelie și din Sfânta Liturghie", a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, arătând în continuare „că Domnul Iisus Hristos distinge dar nu desparte hrana duhovnicească de cea trupească. El dă întâietate hranei sufletești, dar nu uită că omul este și trup. Astfel, când ucenicii Săi au intervenit ca El să elibereze mulțimile pentru ca oamenii să își cumpere ceva de mâncare, atunci El le-a zis: Dați-le voi să mănânce. Prin aceasta învățăm că ucenicii lui Hristos și deci Biserica întreagă trebuie să aibă milă și grijă de omul flămând. Ucenicii lui Iisus voiau să îi spună că nu sunt pregătiți pentru a hrăni mii de oameni.

Însă Domnul Iisus, după ce află de la ucenicii Săi că au găsit totuși în mulțime ceva hrană materială, și anume cinci pâini și doi pești, a cerut acest puțin să fie adus la El. Apoi, Iisus a binecuvântat cele cinci pâini împreună cu cei doi pești și ucenicii le-au împărțit mulțimilor. Îndată acest dar mic s-a înmulțit în mod minunat încât din el s-au hrănit mii de oameni.

Prin aceasta vedem că fiecare dar pe care îl aducem la Biserică, oricât de mic sau de puțin ar fi el când se binecuvintează de către Hristos devine o bucurie mare pentru mulți oameni. De aceea, creștinii încă din veacurile primare s-au obișnuit să aducă în dar la Biserică spre binecuvântare, pe lângă pâinile sau prescurile pentru Euharistie și alimente sau îmbrăcăminte pentru cei săraci și bolnavi.

Așa s-a dezvoltat deodată cu Liturghia Euharistică și filantropia socială. Adică, împreună cu rugăciunea comună din Biserică s-a organizat și fapta cea bună de ajutorare a celor nevoiași. Prin urmare, lucrarea filantropică sau opera de caritate a Bisericii își are rădăcina în iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor în și prin Iisus Hristos. De fapt, toată opera socială a Bisericii izvorăște din Sfânta Evanghelie și din Sfânta Liturghie. Toată filantropia creștină sau iubirea milostivă și smerită față de oameni izvorăște din legătura duhovnicească a creștinilor cu Fiul lui Dumnezeu, care S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor”.

MULȚUMIRI DIN PARTEA PATRIARHIEI SERBIEI


Luni, Patriarhul Serbiei i-a mulţumit Patriarhului României pentru ajutorul acordat de Biserica Ortodoxă Română sinistraţilor din Serbia, scrie agenția Basilica.

"Preafericirii Sale, Preafericitului DANIEL,

Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,

Preafericirea Voastră,

Anul acesta, mai precis în luna mai, poporul sârb a fost lovit de una dintre cele mai grave catastrofe naturale, în urma căreia în doar câteva zile mulţi oameni au rămas fără case şi fără agoniseala de-o viaţă. După mare Mila Sa, Dumnezeu le-a ocrotit doar trupurile şi sufletele.

Aflându-Ne într-o asemenea situaţie, am lansat un apel pentru ajutor, la care mulţi au răspuns afirmativ, însă printre primii o mână frăţească de ajutor ne-a fost întinsă din partea poporului român. Din informaţiile pe care le deţinem, la această campanie au luat parte persoane din toate categoriile sociale şi de toate vârstele, chiar şi copii.

Vă asigurăm pe această cale că acest ajutor venit atât din partea poporului român, cât şi a Bisericii Ortodoxe Române a şters multe lacrimi scurse pe obrazul multîncercatului popor sârb.

Dorim ca această colaborare între cele două biserici surori şi popoarele noastre să fie întotdeauna asemenea cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune şi să-l preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri" (Mt. 5,16).

Cu sentimente de profundă mulţumire, al Preafericirii Voastre frate şi împreună slujitor,

Arhiepiscop de Ipek
Mitropolitul de Belgrad și Karolvitz și
Patriarhul Sârb
Irinej".