ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intenția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a reconverti în moschee fosta bazilică Hagia Sophia din fosta capitală a Imperiului Bizantin (Constantinopol, astăzi Istanbul -n.r.) a stârnit îngrijorarea Patriarhului Chiril al B.O.RU., care a emis luni un comunicat, îndemnând la „prudență” din partea Ankarei, potrivit AFP, citate de Agerpres

Patriarhul Chiril s-a declarat „profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a „unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creștine”, „deosebit de drag Bisericii Ortodoxe Ruse”, moștenitoare a tradițiilor bizantine.

„Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moștenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus - în trecut ca și azi - cu amărăciune și indignare”, a avertizat patriarhul B.O.RU.

„O amenințare pentru Hagia Sophia este o amenințare la adresa întregii civilizații creștine și, prin urmare, la adresa spiritualității și istoriei noastre”, a adăugat acesta, solicitându-i guvernului turc să dea dovadă de „prudență”.
 
La rândul său, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, s-a pronunțat deja cu privire la menținerea statutului de mzeu al edificiului.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a analizat joi, 2 iulie, o cerere de transformare a fostei bazilici Sfânta Sophia într-o moschee, măsură pe care președintele Recep Tayyip Erdogan a solicitat-o în ciuda faptului că riscă să stârnească tensiuni cu mai multe țări, în special cu cele ortodoxe. Judecătorii turci își vor face cunoscută decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, bazilica Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracții turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, aceasta a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, care a dorit să „o ofere umanității”.