ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, marți, după sfințirea Aghesmei Mari, că slujba reprezintă lucrarea sfințitoare a Bisericii, această apă având o putere deosebită de vindecare și de sfințire.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Apa sfințită astăzi sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare și de sfințire!", le-a spus patriarhul celor peste o mie de credincioși ortodocși veniți pe Dealul Mitropoliei, conform Agerpres.

După Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală, săvârșită împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, patriarhul Daniel a oficiat, în fața Reședinței patriarhale, slujba cea mare de sfințire a apei (Agheasma Mare), la sărbătoarea Botezului Domnului. Patriarhul a înaintat apoi printre credincioși, botezând minute în șir împrejurul Catedralei patriarhale și întorcându-se apoi în pridvorul Reședinței sale. El a menționat că această apă se numește Agheasma Mare fiindcă a fost primită "ca binecuvântare de la Dumnezeu, printr-o mare sfințire".

Înaltul ierarh a explicat rostul și principalele binefaceri ale sfințirii celei mari a agheasmei, ca "putere sfințitoare a sufletului și a trupului, a caselor oamenilor, a fântânilor și a naturii înconjurătoare". Patriarhul Daniel a adăugat că Agheasma Mare are și "o mare putere vindecătoare de boli sufletești și de patimi".

"Prin folosirea acestei ape sfințite noi alungăm răutatea din sufletul nostru, dar și lucrarea diavolească adesea plină de viclenie și de încercare de a îndepărta pe om de Dumnezeu și de semenii lui", a subliniat patriarhul.

Întâistătătorul BOR a accentuat că această sărbătoare amintește atât de botezul nostru ca indivizi, dar și de botezul nostru "ca popor".

"Unele popoare din jurul nostru pot aniversa anul când poporul a fost botezat. Desigur, la comandă. S-a botezat mai întâi cneazul și a dat ordin și s-a botezat și poporul. Așa a fost în cazul bulgarilor... rușilor... Noi n-am fost botezați într-un an anume, pentru că botezul nostru a fost unul lent și profund, în deplină libertate, dar adesea cu mari sacrificii", a mai spus patriarhul, menționând că "botezul nostru sau creștinarea noastră ca popor a început cu Sfântul Apostol Andrei, care este apostolul românilor și ocrotitorul României".

La sfârșitul slujbei, apa sfințită — peste 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei — din vasele dinainte pregătite a fost oferită credincioșilor prezenți împreună cu anafură și cu o iconiță simbolizând Botezul Domnului.

Sursa foto: Basilica.ro