ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a transmis un mesaj cu ocazia praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, ocazie cu care credincioşii s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

Libris.ro - Librarie online - Zilnic noutati si promotii

În cuvântul citit de PS Varlaam Ploieşteanul, ca trimis special al Patriarhului, se arată că "lumina demnităţii româneşti a marilor brâncoveni" îi ajută şi azi pe mulţi să-şi păstreze credinţa, în ciuda tentaţiei obţinerii de funcţii care i-ar face să o lepede.

"Lumina demnităţii româneşti a marilor brâncoveni îi ajută şi azi pe mulţi să păstreze dreapta credinţă îndeosebi pe cei strâmtoraţi de împrejurări potrivnice sau ispitiţi de avantaje materiale, de mirajul unei vieţi confortabile sau de obţinerea unor demnităţi trecătoare cu preţul schimbării credinţei lor", a arătat PF Daniel.

De remarcat este faptul că unul din candidaţii la preşedinţie, Monica Macovei, a fost botezată ortodox, dar s-a convertit ulterior la confesiunea greco-catolică, urmând apoi o ascensiune fulminantă, de la procuror la Ministru al Justiţiei, ulterior europarlamentar.

Motivele acestei schimbări sunt neclare, Macovei afirmând că "a urmat tradiţia bunicilor", deşi doar o bunică fusese greco-catolică.

Confesiunea greco-catolică a fost foarte bine văzută la Washington, ambasadorul SUA la Bucureşti vizitând această comunitate. Mai mult, departamentul de stat al SUA a criticat România pentru  "ritmul lent de restituire a proprietăţilor bisericii mai ales ale Bisericii Greco-Catolice, în discuţiile cu oficiali guvernamentali“.

Mai mult, Monica Macovei s-a exprimat foarte vocal împotriva predării religiei în şcoli.

Patriarhul a mai arătat că românii construiesc biserici şi restaurează lăcaşuri vechi fiind inspiraţi de spiritul brâncovenilor, pentru că acestea sunt "cetăţi de apărare a credinţei, a unităţii şi a identităţii naţionale".

"Cultura şi arta brâncovenească luminează de peste 300 de ani spiritul creator al poporului român, după cum dărnicia voievodului în ctitorirea de lăcaşuri sfinte inspiră de peste trei veacuri, generaţii de creştini să zidească şi să împodobească mereu biserici şi mănăstiri, lucrare atât de cultivată în vremurile noastre, când poporul român credincios, cu multă jertfelnicie consolidează ctitorii vechi, înalţă şi înfrumuseţează biserici noi, asemenea voievozilor de odinioară. De ce? Pentru că bisericile şi mănăstirile sunt cetăţi duhovniceşti de apărare a credinţei, a unităţii şi a identităţii naţionale".

Întreg mesajul PF Daniel, mai jos

http://youtu.be/tW4URYwMx18?t=13m22s