ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este Vladimir Putin paleoconservator*?

În războiul cultural pentru viitorul omenirii, este el unul de-al nostru?

Deși o astfel de întrebare poate fi percepută ca blasfemiatoare în cercurile occidentale, să ne gândim la discursul președintelui rus despre starea națiunii. Având clar în minte America, Putin a declarat că „În prezent, în multe țări, normele morale și etice sunt redefinite”.„Ei cer acum nu numai recunoașterea legitimă a libertății de conștiință, respectarea opiniilor politice și a vieții private, ci și recunoașterea obligatorie a egalității dintre bine și rău”.

În traducere: În timp ce viața privată și libertatea de gândire, religia și libertatea de expresie sunt drepturi care trebuie apărate, a echivala căsătoria tradițională cu căsătoria între persoane de același sex înseamnă a pune pe același plan binele și răul.

Nu există nicio confuzie morală aici, ci lucrurile sunt clare, fie că sunteți sau nu de acord.Președintele Reagan a numit odinioară vechiul imperiu sovietic drept „focarul răului din lumea modernă”. Președintele Putin sugerează că America lui Barack Obama poate merita această caracterizare în secolul XXI. Nu este o părere nefondată, dacă ne gândim la acceptarea în America a avortului la cerere, a căsătoriilor homosexuale, a pornografiei, promiscuitatății și a întregii „panoplii” de valori promovate de Hollywood.

Bunicii noștri nu ar recunoaște America în care trăim astăzi.Mai mult - afirmă Putin -, noul tip de imoralitate a fost impus nedemocratic.

Distrugerea valorilor tradiționale” în aceste țări - spune el – a fost impusă „de sus” și este „inerent nedemocratică pentru că se bazează pe idei abstracte și intră în contradicție cu voința majorității oamenilor.” Oare se înșală? Judecători nealeși au hotărât că avortul și relațiile homosexuale sunt drepturi protejate constituțional. Judecătorii au fost „forța motrice” din spatele acestei agende care a impus căsătoria între persoane de același sex. Procurorul general Eric Holder a refuzat să adopte Legea pentru Apărarea Căsătoriei. America a fost decreștinată în a doua jumătate a secolului XX prin hotărâri judecătorești adoptate cu ignorarea obiecțiilor vehemente ridicate de majoritatea uriașă a unei țări creștine în proporție covârșitoare.

Căsătoria între persoane de același sex este într-adevăr o idee „abstractă”, fără rădăcini în istoria sau tradiția Occidentului. De unde a apărut? Popoarele din întreaga lume – susține Putin – sprijină lupta pe care o duce Rusia în „apărarea valorilor tradiționale” împotriva unei „așa-numite toleranțe” care „nu face diferența între sexe și este sterilă”.

Deși poziția sa de apărător al valorilor tradiționale a atras asupra sa ridiculizarea din partea mass-mediei și a elitelor culturale occidentale, Putin nu greșește să spună că poate vorbi în numele unei mari părți a omenirii.

Căsătoria între persoane de același sex este susținută de tineri americani, dar majoritatea statelor încă se opun legalizării acesteia și mulți pastori de culoare s-au remarcat în avangarda contrarevoluției.

În Franța, un milion de oameni au luat cu asalt străzile din Paris pentru a denunța legalizarea căsătoriei homosexuale impusă de socialiști. Doar 15 națiuni din mai mult de 190 au recunoscut-o. În India, cea mai mare democrație din lume, Curtea Supremă de Justiție a anulat o hotărâre judecătorească a instanței inferioare care recunoștea ca drept căsătoria între persoane de același sex. Este putin probabil ca parlamentul acestei țări conservatoare de peste un miliard de oameni să se opună Curții de Justiție.

În cele patruzeci de națiuni care sunt predominant musulmane, care alcătuiesc o pătrime din Adunarea Generală a ONU și o cincime din omenire, nici nu se pune în discuție căsătoria între persoane de același sex. Și Papa Francis a reafirmat doctrina catolică cu privire la această chestiune pentru mai mult de un miliard de catolici.

În timp ce o mare parte a mass-mediei americane și occidentale îl repudiază ca fiind autoritar și reacționar, un înapoiat, se poate totuși ca Putin să vadă viitorul cu mai multă claritate decât americanii care sunt cantonați încă în paradigma Războiului Rece.

Dacă, în a doua jumătate a secolului XX, bătălia decisivă s-a desfășurat pe verticală - Estul vs. Vestul -, în secolul XXI lupta poate avea loc „pe orizontală”, conservatorii și tradiționaliștii din toate țările făcând front comun împotriva secularismului militant pe care ni-l bagă pe gât o elită multiculturală și transnațională.

Și, deși se poate constata plasarea elitei americane în epicentrul anticonservatorismului și antitradiționalismului, poporul american nu a fost niciodată mai alienat sau mai dezbinat cultural, social și moral. America se compune acum din două țări.

Putin spune că mama lui l-a botezat în secret și mărturisește că este creștin. Este o afirmație ambițioasă, chiar curajoasă.

El încearcă să redefinească conflictul mondial viitor înlocuind paradigma reprezentată de „noi vs. ei” cu una în care conservatorii, tradiționaliștii și naționaliștii de pe toate continentele și din toate țările se ridică împotriva imperialismului cultural și ideologic al unui occident pe care el îl consideră decadent.

Nu atentăm la interesele nimănui”, a spus Putin, „nu încercăm să învățăm pe nimeni cum să trăiască”. Dușmanul pe care l-a identificat nu este America unde am crescut, ci America în care trăim, pe care Putin o consideră păgână și condusă printr-o politică agresiv progresistă. Fără a numi vreo țară, Putin a condamnat „încercărea de a impune modele de dezvoltare progresiste” altor națiuni, ceea ce a condus la „declin, barbarie și mari vărsări de sânge”, aluzie clară la intervențiile americane din Afganistan, Irak, Libia și Egipt. În discursul său, Putin l-a citat pe filosoful rus Nicolae Berdiaev, apreciat de Soljenitin pentru curajul de care a dat dovadă în sfidarea inchizitorilor săi bolșevici. Deși este mai puțin cunoscut, Berdiaev este un scriitor receptat favorabil la Russell Kirk Center for Cultural Renewal.

Ceea ce trezește întrebarea: Cine scrie discursurile lui Putin?

*a nu se confunda cu neoconservatori, care sunt același lucru cu neo/ordo-liberalii, promotorii agresivi ai globalismului

Traducere: Irina Bazon