Primăria Municipiului Timişoara a decis să numească o mică străduţă pietonală din oraş după numele filosofului român, Petre Ţuţea, stârnind mânia a patru profesori universitari din oraşul de pe Bega.

Aceştia au trimis o scrisoare deschisă oficialităţilor locale unde cer revocarea acestei decizii pe motiv că Petre Ţuţea a fost legionar şi personalitatea sa nu se încadrează în "identitatea oraşului nostru pe care ne-o dorim legată de valori ale libertăţii, democraţiei, toleranţei şi progresului."

Cei patru profesori, Lect.dr. Constantin Pârvulescu, Lect.dr. Claudiu Mesaroş, Conf.dr. Ciprian Pânzaru şi Prof.dr. Robert D.Reisz mai spun că filosoful român, 13 ani de închisoare sub comunişti, este "o personalitate controversată şi neconsonantă cu spiritului civic şi cultural al Timişoarei."

Unul din semnatari, profesorul Robert D. Reisz, a scris în 2010 un "manifest contra cultului genialităţii", în care acuza faptul că sistemul de învăţământ românesc îl care ca model pe Eminescu  şi prin el, o anumită imagine a “creatorului vag paranoid şi asocial”.
Eu, cultural, sunt un european, dar fundamentul spiritual e de ţăran din Muscel. La închisoare, grija mea a fost să nu fac neamul românesc de râs. Şi toţi din generaţia mea au simţit această grijă. Dacă mă schingiuiau ca să mărturisesc că sunt tâmpit, nu mă interesa, dar dacă era ca să nu mai fac pe românul, mă lăsam schingiuit până la moarte. Eu nu ştiu dacă vom fi apreciaţi pentru ceea ce am făcut; important e că n-am făcut-o niciodată doar declarativ, ci că am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate să ajungi să suferi pentru un ideal în mod fizic – Petre Țuțea

http://youtu.be/5Q4cxaJx9Ok
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews