ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Municipiului Timişoara a decis să numească o mică străduţă pietonală din oraş după numele filosofului român, Petre Ţuţea, stârnind mânia a patru profesori universitari din oraşul de pe Bega.

Aceştia au trimis o scrisoare deschisă oficialităţilor locale unde cer revocarea acestei decizii pe motiv că Petre Ţuţea a fost legionar şi personalitatea sa nu se încadrează în "identitatea oraşului nostru pe care ne-o dorim legată de valori ale libertăţii, democraţiei, toleranţei şi progresului."

Cei patru profesori, Lect.dr. Constantin Pârvulescu, Lect.dr. Claudiu Mesaroş, Conf.dr. Ciprian Pânzaru şi Prof.dr. Robert D.Reisz mai spun că filosoful român, 13 ani de închisoare sub comunişti, este "o personalitate controversată şi neconsonantă cu spiritului civic şi cultural al Timişoarei."

Unul din semnatari, profesorul Robert D. Reisz, a scris în 2010 un "manifest contra cultului genialităţii", în care acuza faptul că sistemul de învăţământ românesc îl care ca model pe Eminescu  şi prin el, o anumită imagine a “creatorului vag paranoid şi asocial”.
Eu, cultural, sunt un european, dar fundamentul spiritual e de ţăran din Muscel. La închisoare, grija mea a fost să nu fac neamul românesc de râs. Şi toţi din generaţia mea au simţit această grijă. Dacă mă schingiuiau ca să mărturisesc că sunt tâmpit, nu mă interesa, dar dacă era ca să nu mai fac pe românul, mă lăsam schingiuit până la moarte. Eu nu ştiu dacă vom fi apreciaţi pentru ceea ce am făcut; important e că n-am făcut-o niciodată doar declarativ, ci că am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate să ajungi să suferi pentru un ideal în mod fizic – Petre Țuțea

http://youtu.be/5Q4cxaJx9Ok