ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 24 mai, toate țările europene sărbătoresc Ziua Parcurilor. În data de 24 mai 1909 au fost declarate, în Suedia, primele 9 parcuri naționale de pe continent. Prin parcuri naturale nu se face referire la parcurile din orașe, ci la ariile natural mari, protejate și la parcurile naturale și naționale. În România, Ziua Parcurilor se sărbătorește în ideea de a sensibiliza publicul cu privire la importanța conservării și protejării ecosistemelor natural și zonelor reprezentative ale biodiversității .

În 2014, evenimentele care vor marca Ziua Europeană a Parcurilor se vor desfășura sub deviza "Privește cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăsește-te!”.

„Încă de joi am început să derulăm activități cu elevii de la școlile din jurul masivului, cărora le-am prezentat informații despre ariile protejate și despre însemnătatea parcurilor naturale. De asemenea, am făcut, la sediul nostru, prezentări pentru toți vizitatorii, urcând împreună muntele. Scopul nostru este de a-i determina pe turiști, copii sau adulți, să se implice în cunoașterea și protejarea biodiversității, să iubească și să protejeze natura”, a declarat, pentru Ziarul Ceahlăul, Cătălin Gavrilescu, directorul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău

În România există 28 de parcuri naționale și naturale care conservă ultimele ecosisteme sută la sută naturale de pe continent. Parcul Retezat a fost primul parc național din România și a fost înființat în anul 1935. De-a lungul timpului, i-au fost alăturate alte 13 parcuri naționale, 14 parcuri naturale și Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Inițiativa de a sărbători, în data de 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor aparține Federației Europene EUROPARK, organizație care declară că are ca obiectiv conservarea frumuseților naturale și a zonelor protejate din Europa