ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, sâmbătă, 8 Septembrie 2018, va avea loc tradiționalul „Pelerinaj pe jos” de la Mănăstirea Timișeni-Șag la Mănăstirea Partoș. Pelerinajul timișean, ajuns la a patra ediție, reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs, după retragere, Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului.

Programul va începe la ora 06:00, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica mică a Mănăstirii Timișeni-Șag, de către Ierom. Varlaam, starețul așezământului. La ora 07:00 vor fi binecuvântați participanții și va porni pelerinajul pe traseul Șag - Parța - Petroman - Ciacova - Ghilad - Ofsenița - Banloc - Partoș. La orele serii pelerinii vor fi întâmpinați la intrarea în sat de credincioșii din localitate, va fi înconjurată Mănăstirea Partoș și se va săvârși o slujbă de mulțumire.

Cea mai veche mențiune a mănăstirii de la Partoș datează din 1571.  Locul a fost sfințit și de petrecerea aici a ultimilor ani de viață pământească a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei între anii 1650-1653. În timpul regimului comunist, Mănăstirea a fost desființată și înlocuită cu parohia Partoș. În 2008, Mănăstirea a fost reactivată, în prezent obștea numărând trei călugări. În jurul lor există o extraordinară comunitate implicată în tot ceea ce înseamnă viața și misiunea acestui loc, în care se așteaptă terminarea corpului de chilii ce va aduce și posibilitatea lărgirii obștii.