ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



UPDATE 22.15 Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, că nu are vreo relație cu partidul Jobbik, iar "isteria" împotriva acestei formațiuni este nefondată.

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt, spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început, sâmbătă după-amiază, cu un marş din două direcţii spre centrul oraşului, respectiv din zona gării şi din cartierul Simeria, la care au participat aproximativ 100 de călăreţi din grupurile păstrătoare de tradiţii ale husarilor, fanfare, cercetaşi, alături de autorităţi locale şi localnici, transmite corespondentul Mediafax.

Marşul a fost urmat, în Piaţa Libertăţii, de inaugurarea unui tablou panoramic de 43 de metri lungime, cu imagini în memoria lui Gábor Áron. La manifestare au participat, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane, centrul municipiului fiind împodobit cu cocarde în culorile roşu-alb-verde, iar participanţii au desfăşurat un steag secuiesc de 250 de metri şi un steag maghiar, tot de 250 de metri lungime.

În acest an, invitatul principal al manifestării a fost Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care, în discursul rostit în faţa mulţimii, a invocat faptul că mesajul de la 1848, şi anume "să fie pace, libertate şi înţelegere", este actual şi în zilele noastre. Nemeth a vorbit şi despre problema autonomiei, subliniind că pentru realizarea acestui scop maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei.

"Puteţi să vă bazaţi în această luptă pe sprijinul Ungariei", a spus secretarul de stat, în aplauzele mulţimii.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural, fiind intonate cântece tradiţionale, iar apoi imnul Ungariei şi cel secuiesc.