ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


700 de persoane, inclusiv arhitecți, profesori universitari, medici, ingineri, economiști sau simpli cetățeni i-au transmis o scrisoare deschisă Patriarhului Daniel, în care îi cer să țină seama de dorința credincioșilor din vestul țării și anume de a-l vedea pe ÎPS Ioan Selejan, Episcop al Harghitei și Covasnei, în demnitatea de Mitropolit al Banatului. Alegerile vor avea loc marți, 16 decembrie.

"Având convingerea că înțelegeți importanța așezării pentru noi, credincioșii din Timișoara și din întregul ținut istoric, pe scaunul Sfântului Iosif de la Partoș, Ocrotitorul Banatului, ocupat până de curând, cu vrednicie, de Înaltul nostru - IPS Nicolae - a unui ierarh demn de acest scaun, în credința și speranța noastră, cu înțelepciunea Preafericirii Voastre și a Ierarhilor Bisericii, călăuziți de Duhul Sfânt, înscăunat va fi IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei, ale cărui fapte de o viață - credința activă, gândirea, înțelepciunea, hotărările în pace, trăirea și zidirea - îl recomandă a încununa așteptările noastre, ale IPS Nicolae și ale Mântuitorului Iisus Hristos", se arată în scrisoarea semnată de 700 de persoane și care a fost trimisă pe adresa Patriarhiei Române.

Aceasta este a doua scrisoare deschisă pe acest subiect, după ce ieri pe adresa ActiveNews a sosit un alt document, semnat de "credincioșii și preoții din Mitropolia Banatului". Mai mult, pentru a-și face cunoscută opinia, credincioșii bănățeni au deschis și o petiție on-line, pe care o puteți accesa făcând click AICI: http://www.petitieonline.com/petiie_pentru_alegerea_mitropolitului_banatului

Iată scrisoarea celor 700 către PF Daniel

Preafericite Părinte Patriarh,

De pe plaiurile Banatului copilăriei Preafericirii Voastre, din Cetatea de Scaun a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș - Timișoara eliberării conștiinței de Neam, manifestată de atâtea ori în istoria noastră - noi, cei  care cinstim Biserica noastră, o seamă de reprezentanți ai Bisericii treze și active a Domnului, cu fiiesc respect, ne adresăm Preafericirii Voastre, la un moment de cumpănă.

Cerințele de azi, dar mai ales de mâine, ale Banatului și ale oamenilor care cu truda veacurilor însângerate, la răscruce de drumuri și interese multiple, într-o istorie zbuciumată, au menținut și făcut să strălucească Credința Creștină Ortodoxă a Românilor de aici, după rugăciune multă către Sfânta Treime, călăuziți și prin mijlocirea Sfântului Iosif, discutând cu mulți semeni implicați în Viața Bisericii din Banat, de pe multiple paliere sociale, de la omul de rând la reprezentanți de seamă ai vieții universitare și academice, cumpănind adânc și responsabil, în fața Domnului, a harnicilor oameni ai Banatului, a copiilor și nepoților noștri, ne fac să ne exprimăm dorința și nădejdea că Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului trebuie să fie un vrednic urmaș al Înaltului nostru - IPS Nicolae - așa cum l-a înscris cu sfințenie în testamentul său: „Rog pe Atotputernicul Dumnezeu să contribuie la alegerea unui ierarh corespunzător care să continue cele întreprinse până acum, spre folosul Bisericii și al credincioșilor”.

Având convingerea că înțelegeți importanța așezării pentru noi, credincioșii din Timișoara și din întregul ținut istoric, pe scaunul Sfântului Iosif de la Partoș, Ocrotitorul Banatului, ocupat până de curând, cu vrednicie, de Înaltul nostru - IPS Nicolae - a unui ierarh demn de acest scaun, în credința și speranța noastră, cu înțelepciunea Preafericirii Voastre și a Ierarhilor Bisericii, călăuziți de Duhul Sfânt, înscăunat va fi IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei, ale cărui fapte de o viață - credința activă, gândirea, înțelepciunea, hotărările în pace,  trăirea  și zidirea -  îl recomandă a încununa așteptările noastre, ale IPS Nicolae și ale Mântuitorului Iisus Hristos.

Știm că Preafericirea Voastră și Înalții Ierarhi, veți da răspuns pe măsura așteptărilor noastre, dar și ale multor credincioși, slujitori și ierarhi, călăuziți de Duhul Sfânt, cumpănind bine și din suflet, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, a celor ce avem încredere în înțelepciunea Preafericirii Voastre, arătându-vă, ca întotdeauna, Părinte Înțelept al Bisericii, fiind cu adevărat, după cum bine ați dovedit de atâtea ori, neinfluiențat de interesele de moment ale diferiților „potentați ai zilei”, care ”sunt și nu sunt”, pe mulți ”vâturându-i valurile vremurilor”, de multe ori. Avem deplina încredere  că  veți fi, ca întotdeauna, ”peste vremi”, ca un reper pe Calea spre Domnul, pentru credincioșii Timișoarei, Banatului și ai Poporului Român. 

Anexăm tabelele cu numele și semnăturile unei mici părți a susținătorilor.

pag. 41 pag. 31 pag. 18 pag. 2 pag. 1 pag. 56