ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale pentru anul fiscal viitor, întrucât un sondaj realizat în rândul IMM-urilor arată că 80,3% dintre acestea consideră că un astfel de impozit ar fi inoportun. Reprezentanţii CNIPMMR propun, în acest context, amânarea aplicării impozitului pe construcţii speciale, de 1,5% din valoarea brută contabilă a activelor de construcţii, pentru anul fiscal viitor şi realizarea unui studiu de impact.
Din discuţiile cu membrii noştri apreciem că acest impozit nu ar trebui constituit. Conform sondajelor în rândul IMM-urilor, 80,3% dintre acestea apreciază că nu ar trebui instituit un impozit pe construcţii speciale. Pe de altă parte, 12,12% cred că valoarea pentru impozitul pe construcţii speciale ar trebui să fie de 0,25% în timp ce 4,55% consideră că valoarea de 0,5% este suficientă.

Președintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, susţine, de asemenea, clarificarea tuturor aspectelor privind aplicarea impozitului şi evitarea ambiguităţilor cu privire la plafonul impozitului. Reaşezarea taxei în zona de suportabilitate economică precum şi realizarea unui catalog al mijloacelor fixe conform cu realitatea sunt parte a setului de măsuri propuse de CNIPMMR.

Aplicarea principiului universalităţii impozitului este una dintre măsurile pe care CNIPMMR o vrea obligatorie la plată pentru toate entităţile din România indiferent de statutul lor, publice de stat, mixte sau strategice, iar vicepreşedinte Florea Pârvu avertizează că astfel de măsuri vor alunga IMM-urile în Bulgaria.
Impozitul pe construcţii speciale a fost de la început gândit greşit. Astfel, ţinând cont că inclusiv parcările vor fi impozitate, cei care ar vrea să-şi facă platforme mari în România, în special marii transportatori, care ar investi astfel sume importante, vor alege în acest context ca drumul lor dinspre Occident spre orient să treacă prin Bulgaria unde nu există un astfel de impozit.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.