ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În estul separatist se înregistrează noi încălcări ale armistițiului soldate cu victime în rândul civililor în urma unor schimburi de tiruri de artilerie între rebelii proruși și trupele guvernamentale, însă președintele ucrainean Petro Poroșenko pare să fi ajuns la un acord cu Vladimir Putin.

Presa rusă scrie că Poroşenko urmează să dezvăluie un plan riscant, ce oferă separatiştilor din est un "statut special", într-o încercare de a pune capăt conflictului soldat cu peste 3.000 de morţi.

Potrivit Moscow Times, liderul de la Kiev se pregăteşte să trimită Parlamentului un proiect de lege, despre care presa locală scrie că ar acorda statut temporar de autonomie "republicilor populare" proclamate de separatişti. În acest fel, speră Poroșenko, va contracara criticile din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Există însă riscul ca Poroşenko să genereze un val de nemulţumire în rândul pro-occidentalilor, dacă este perceput ca deschizând calea unui nou "conflict îngheţat" pe teritoriul ucrainean, similar celor din fostele republici sovietice precum R.Moldova şi Georgia.

Proiectul, al cărui conţinut a apărut luni în presa locală, va acorda statut de autonomie regiunilor separatiste pentru o perioadă de trei ani şi le va permite să îşi "consolideze şi aprofundeze" relaţiile cu regiunile ruseşti învecinate. Comentatorii susţin că acest ultim punct riscă să afecteze politica declarată a Kievului de integrare europeană.

Proiectul le-ar permite, de asemenea, rebelilor să îşi înfiinţeze propria forţă de poliţie şi să îşi organizeze propriile alegeri locale în noiembrie.

Acesta ar oferi, de asemenea, posibilitatea de a nu fi urmăriţi "participanţilor la evenimentele" din est - o aparentă ofertă de amnistiere a combatanţilor separatişti. Dar Poroşenko a negat, luni, că va fi o amnistie pentru cei vinovaţi de infracţiuni grave.