ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vânzările de software în România s-au ridicat anul trecut la aproximativ 15% din totalul de 2,92 miliarde dolari înregistrat de piața IT, se arată în raportul firmei de cercetare de piaţă IDC, comandat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS). Rata de creştere medie anuală a pieţei de IT prognozată pentru următorii 5 ani este de 2,4%, în timp ce piaţa de software este aşteptată să înregistreze, în condiţiile actuale ale mediului de afaceri, o creştere medie anuală de 3,3%, se arată în raport.

Dintre companiile de software şi servicii care au răspuns la chestionarul aflat la baza studiului ANIS, doar 11% sunt înregistrate exclusiv ca dezvoltatoare de produse. Aceste companii însă generează aproape 30% din volumul de venituri. In acelaşi timp, cele 43% dintre companii care au declarat că execută exclusiv software la comandă generează 53% din volumul de venituri.

„60% dintre companiile cu care am discutat alocă mai puţin de 15% din cifra de afaceri pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, esenţiale în crearea de produse software, în timp ce 16% nu au buget dedicat acestui tip de activităţi în cadrul companiei”, a precizat Laurenţiu Popescu, Country Manager IDC România, în cadrul unei conferinţe de presă.

Software la comandă

Companiile româneşti de software sunt încă orientate majoritar către proiectele de dezvoltare de aplicaţii la comandă, care în mod obişnuit se concretizează mai uşor şi care generează majoritatea resurselor de venit operaţionale, se arată mai arată în raportul IDC.

În ceea ce priveşte produsele software, aplicaţiile de management al resurselor companiei (ERM – Enterprise Resource Management) sunt dintre cele mai populare pentru companiile româneşti – 54% dintre companiile care au răspuns la sondaj au menţionat implicarea în dezvoltarea acestui tip de aplicaţii; următoarele în ordinea preferinţelor sunt aplicaţiile de gestiune a operaţiunilor şi proceselor de fabricaţie (OMA - Operations and Manufacturing Applications) – 41% şi aplicaţiile de gestionare a relaţiei cu clienţii (CRM - Customer Relationship Management) – 38%. Cele mai puţin populare produse software dezvoltate local sunt, conform aşteptărilor, aplicaţiile de securitate şi stocare, pentru care vendorii internaţionali domină piaţa.