ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ostrovul Pisica sau Trămşani este unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Călăraşi, un colț de rai în care își găsesc refugiul specii de păsări și animale rare, întins pe 29 de hectare și acoperit în mare parte cu păduri pe care se împletesc frumoasele liane şi viţa de vie sălbatică. Aici trăiesc cele mai frumoase păsări pe cale de dispariţie: pescărelul albastru, diverse specii de stârci, şoimul dunărean, vulturul codalb, chire de baltă, silviile, scatii şi sticleţii, relatează Adevărul.

“La nivelul judeţului Călăraşi sunt 8 zone, totalizând o suprafaţă de 60.990 hectare, declarate arii de protecţie specială avifaunistică, ca părţi integrante ale Reţelei ecologice europene Natura 2000. Dintre acestea, în anul 2012, Iezerul Călăraşi a fost declarat şi sit Ramsar. Această zonă prezintă interes datorită numărului mare de păsări de baltă care, fie trăiesc, fie cuibăresc, iernează sau doar tranzitează zona. Este vorba despre specii periclitate: pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu, lopătarul, egreta mica, egreta mare, stârcul roşu, dar şi despre specii vulnerabile: raţa roşie, pelicanul comun, ţigănuşul, cormoranul mic, stârcul de noapte, barza”, spun reprezentanţii APM Călăraşi.

La ostrovul Pisica se ajunge numai cu barca, iar în lipsa uneia se poate închiria de la Albatros Podul 4, cu 500 de lei pe zi. Complexul este amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi, iar insula se află pe fluviul Dunărea, în apropierea comunei Dervent, a insulei Păcuiul lui Soare, la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi.

În funcție de gusturi, se poate opta pentru un meniu diversificat la restaurantul din cadrul Complexului Albatros, aflat în apropierea Insulei, în meniu aflându-se atât preparate rafinate, precum şi mâncăruri tradiţionale româneşti. Dacă doriţi să înnoptaţi în zonă, pe lângă cazarea la Complexul Albatros Podul 4, unde plătiţi pentru o cameră dublă 160 de lei pe noapte, vă puteţi închiria o cameră şi la Hotel Călăraşi, cu aceeaşi sumă. La hotelul Albatros, camera single costă 120 de lei, apartamentul -260 de lei. Pe lângă cazare este inclus în tarif şi micul dejun.

Ostroavele de pe Dunăre sunt adevărate „jungle“ unde trăiesc specii de păsări şi animale rare, lucru care le conferă un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întreg bazinul Dunării, și deoarece aceste specii sunt protejate, pe ostroavele incluse în situl Natura 2000, din care face parte şi insula Pisica, s-au instalat platforme de cuibărit pentru codalb şi şoimul dunărean.

De asemenea, Ostrovul Pisica se află în apropiata vecinătate a altei insule faimoase, Păcuiul lu Soare, loc unde zac pradă apelor, ruinele cetăţii bizantine Vicina. Un loc romantic, plin de istorie cu un peisaj fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit se afundă în apele nemiloase ale Dunării. Aceste ruine, alături de mănăstirea Dervent, peştera Sfântul Andrei, cetatea Durostor, în oraşul vecin din Bulgaria, Silistra, sunt doar câteva dintre atracţiile zonei unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer, dacă ar exista fonduri.

Conform specialiștilor, pe teritoriul judeţului au fost semnalate în zona Dunării două specii valoroase dar care sunt critic periclitate, şi anume şoimul dunărean şi vulturul codalb. „Legat de aceste două specii, în cadrul proiectului „Conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România”, implementat în perioada 2006 – 2010, au fost luate măsuri speciale în vederea conservării habitatului natural al acestora. În perioada de implementare a proiectului au fost semnalate 5 perechi de vultur codalb”, spune Mariana Ivan de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi.

Turismul acestor locuri rar călcate de oameni nu s-a dezvoltat, fiind recomandat turismul ecologic. Doar aici poate fi văzută o încrengătură de liane alcătuite din viţă de vie sălbatică, iederă, hamei, curpăn de pădure şi periploacă, împletitură care dă un aspect cu totul special insulei care pare inaccesibilă și reprezintă un alt motiv pentru care acest loc a rămas mai puţin călcat de om. Lianele alcătuiesc adevărate labirinturi, o dantelărie rar întâlnită, construită de natură, unde omul pătrunde mai greu.
asdf

asdfr

bgrt

bnmv

zxcv

fghjk


http://youtu.be/bMzQ7v9G00k