ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intr-un studiu de pionierat, cercetatorii au aratat de ce o substanta chimica despre care se credea ca este o alternativa sigura la bisphenol-A (BPA), care a fost abandonata de producatorii de biberoane si cani de baut dupa proteste ale publicului, ar putea fi ea insasi mai daunatoare decat BPA.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Oamenii de stiinta de la University of Calgary spun ca ei cred ca cercetarea lor este prima care arata ca bisphenol-S (BPS), un ingredient din multe produse care poarta eticheta “BPA-free”, cauzeaza cresteri anormale ale neuronilor intr-un embrion animal.

Aceleasi cresteri mari au fost gasite si in cazul BPA, desi nu la aceleasi niveluri cu BPS, indemnand oamenii de stiinta sa sugereze ca toti compusii similari structural aflati in folosinta acum sau considerati a fi folositi de catre producatorii de produse plastice sunt nesiguri.

“Multe din substantele chimice alternative nu au fost testate in mod adecvat pentru ca nu este necesar sa fie testate”, spune Deborah Kurrasch, autorul principal al studiului. “Un compus este considerat sigur (de catre FDA – Food and Drug Administration) pana cand se demonstreaza contrariul”.

Afectarea activitatii celulare prenatale la pestii zebra, care au in comun 80% din genele lor cu oamenii si sunt considerati un bun model pentru studiul dezvoltarii creierului uman, pare sa rezulte in hiperactivitate, in conformitate cu studiul canadian, care a fost publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Gasirea mecanismului care leaga dozele mici de BPA (sau BPS) de reactii adverse in dezvoltarea creierului si hiperactivitate este aproape ca si cum ai gasi o arma care fumega,” a spus Hamid Habibi, unul din autorii studiului, intr-un comunicat de presa.

BPA este o substanta chimica industriala gasita in multe plastice din policarbonat, precum si in rasini epoxidice, care sunt folosite pentru a proteja interiorul conservelor alimentare. In decursul ultimilor cativa ani, zeci de studii au facut legatura dintre BPA, care este similar estrogenului, si cancerul de prostata, infertilitate, astm, boli cardiace si un numar de afectiuni ale dezvoltarii neuronale.

In noul studiu, oamenii de stiinta si-au exprimat surpriza ca cresterea anormala timpurie a celulelor neuronale pe care au observat-o la embrionii de pesti a afectat in special hormonii masculini, indicand potential de ce sunt diagnosticati mai multi baieti decat fete cu anumite afectiuni de dezvoltare neurologica cum este autismul.

Stim ca exista o crestere de 4 ori a autismului la baieti in comparatie cu fetele”, a spus Kurrasch. “Exista multe explicatii posibile pentru aceasta, dar este interesant de speculat din moment ce stim ca mici schimbari in nivelele de hormoni prenatali pot avea consecinte asupra dezvoltarii creierului”.
Consiliul Chimic American (American Chemical Council) a pus la indoiala relevanta studiului pe pestii zebra.
Autorii sustin ca rezultatele sunt direct relevante pentru oameni, in particular pentru femei in timpul celui de al doilea semestru al sarcinii”, a spus Steven G. Hentges de la grupul Polycarbonate/BPA Global Group al Consiliului American Chemical Council.

In contrast, oamenii sunt expusi doar la nivele infime de BPA in dieta lor si este bine stiut ca oamenii convertesc eficient BPA intr-o substanta care nu are activitate biologica cunoscuta si o elimina rapid din corp. Desi autorii atribuie o mare semnificatie rezultatelor lor, nu ar fi potrivit din punct de vedere stiintific sa tragem vreo concluzie despre sanatatea umana pe baza acestui experiment limitat”.
Totusi, BPA este omniprezent in mediu, in conformitate cu CDC – Centers for Disease Control and Prevention, care a descoperit ca 90% din americani au urme ale acestui compus sintetic in organism in orice moment, desi nu este retinut in corp. BPS, de asemenea, este gasit in suprafetele multor materiale de la bonuri de casa la hartie reciclata.
Kurrasch a spus ca cercetarea laboratorului sau sugereaza ca femeile insarcinate, in special, ar trebui sa-si limiteze expunerea la mase plastice si bonuri de casa.

Una din cele mai semnificative descoperiri este ca dozele mici pot fi mai daunatoare decat dozele mari.
Cred ca este un document foarte important care aduce dovezi ca compusii ca BPA si BPS au efecte foarte detectabile la dozaje mici asupra vertebratelor aflate in dezvoltare”, a spus George Bittner, un profesor de neurobiologie si farmacologie la University of Texas din Austin.

In 2012, FDA a spus ca BPA nu mai poate fi folosit in producerea de biberoane si cani de baut pentru copii; decizia a venit dupa ce producatorii au incetat sa il foloseasca si nu au aplicat utilizarea lui in alte produse. Luna trecuta, FDA a reiterat, de asemenea, opinia sa ca BPA este sigur de utilizat in stratul de protectie al conservelor alimentare si al bauturilor racoritoare.

Traducere din Washington Post. Articolul original aici