ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Poetul Traian T.Coşovei va fi înmormântat sâmbătă, la ora 13:00, pe Aleea scriitorilor din Cimitirul Bellu, informează Agerpres.

Traian T.Coşovei a murit miercuri, la vârsta de 59 de ani, în urma unei grele suferinţe, la Spitalul de nefrologie Dr.Carol Davila din Capitală.
"În prima zi a anului a încetat din viaţă unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai ultimelor decenii, Traian T.Coşovei. Avea 59 de ani şi o operă remarcabilă. Membru activ al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu, Traian T.Coşovei făcea parte din elita poeţilor optzecişti. Împreună cu Ion Stratan, Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru a publicat un volum colectiv care a făcut valuri în epocă, 'Aer cu diamante', apărut la editura Litera, în 1982. Traian T.Coşovei este autorul unor cărţi de versuri care s-au bucurat de aprecierea elogioasă a criticii literare şi de popularitate între cititorii de poezie românească de azi. Prin dispariţia lui Traian T.Coşovei, literatura română de azi suferă o grea şi ireparabilă pierdere. Odihnească-se în pace!", scrie site-ul Uniunii Scriitorilor din România, citat de Agerpres.

Traian T.Coşovei s-a născut la 28 noiembrie 1954, ca fiul lui Traian Coşovei, poet, şi al Mariei Coşovei (n. Urdavcanu).

El a absolvit în 1978 Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti (secţia română - engleză). A fost unul dintre corifeii "Cenaclului de Luni şi un reprezentant marcant al generaţiei anilor 80. A debutat cu volumul de poezii "Ninsoarea electrică" , pentru care a obţinut în 1979 Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut.

A publicat peste 20 de cărţi de poezie, critică literară, proză, dintre care menţionăm: Cruciada întreruptă (1982), Poemele siameze (1983), În aşteptarea cometei (1986), Rondul de noapte (1987), Pornind de la un vers (critică literară, 1990), Bătrâneţile unui băiat cuminte (1994, Premiul Academiei Române pentru poezie), Percheziţionarea îngerilor (1998), Hotel Urmuz (2000, cronici pe care le-a scris în revistele Contemporanul, Ideea Europeană şi ziarul Azi), Vânătoarea pe capete (2002), Greva căpşunelor (2004), La formarea ideilor (critică literară, 2005), Băutorii de absint, antologie de poezie (împreună cu Ion Mureşan, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, 2007), Motocicliştii spaţiali (împreună cu Ioana Mănescu - cineroman, 2008), Poeţii marilor oraşe (critică literară, 2008), Aerostate plângând (2010).

Alte premii obţinute: Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994), Premiul Academiei Române (1996), Premiul internaţional Nichita Stănescu (2000) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2004), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de poezie Greva căpşunelor, Premiul pentru jurnalism literar al revistei Tomis (2005), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de critică literară Poeţii marilor oraşe (2008).

A fost membru al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO) şi președinte al Fundaţiei Culturale Hesperus. A lucrat în cadrul Muzeului Literaturii Române.
Traian T.Coşovei - Ultimele ştiri

După încă o ceaşcă de ceai voi răsturna biblioteca.
După ultimul fum de ţigară voi sfâşia
tapetul cu pisici.
Îmi voi aminti ziua când au incendiat trupurile balenelor eşuate,
când domnişoara Ivonne a aprins vechiul candelabru din sufragerie.
Întins pe spate, voi visa cum îti tai parul
cu un briceag în formă de peşte.

După încă o ceaşcă de ceai
îmi vor bate din greşeala la uşă. Ca să mă apăr
voi rupe în bucăţi ierbarul din şcoala primară. Ca să mă apăr
voi lua somniferul nemţesc cu nume de plantă exotică.
După ultimul fum de ţigară
îmi voi aminti o adresă veche, voi vorbi ore întregi
despre tratamentul cu lipitori.

La sfârsitul acestui poem
mă voi privi îndelung în oglinda liftului.
Sprijinit de metalul ei tulbure, cu degetele înfipte în toate etajele
voi dori să uit deodată
toate acestea.