ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliţiştii au deschis dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, după ce acestea au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în urma operaţiunii de "restaurare" a monumentului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, Florin Roşca.

Cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, care vizează infracţiunea de distrugere.

Ministerul Culturii a suspendat protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, expuse în două parcuri din oraş, a anunţat, marţi, secretarul de stat Radu Boroianu, precizând că decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumătate de an.

Radu Boroianu a precizat că această decizie a fost luată în condiţiile în care, anul trecut, în timpul lucrărilor de întreţinere a operelor brâncuşiene, Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu nu a asigurat prezenţa unui expert care să supravegheze operaţiunile respective.
Secretarul de stat a dat asigurări că operele nu sunt afectate în mod ireversibil.

"Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul aşa. Probabil înainte spălase aşa covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervenţiilor de dinainte făcute pe bază de var şi de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată, dacă vreţi, a fost să constatăm că după acea intervenţie piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, aşa cum se afirmase", a mai spus Radu Boroianu.