ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Satul Zurawlow este un exemplu de luptă anti-fracturare. Încă de la intrare, erai întâmpinat de două mesaje: "Chevron, nu vrem gaz" şi "Ieri Cernobîl, azi Chevron". Început în iunie 2013, protestul polonezilor a avut succes. După 400 de zile, compania americană a cedat presiunii a părăsit satul.

În 2012, Chevron a obţinut autorizaţia de exploatare la Zurawlow, dar locuitorii s-au opus cu vehemenţă în momentul în care americanii au venit în sat. Invocând o lege de protecţie a păsărilor în timpul incubaţiei, locuitorii au creat o blocadă umană împotriva reprezentanţilor Chevron. Chiar dacă au venit însoţiţi de jandarmi şi au instalat un gard de protecţie, americanii nu au reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit. Reprezentanţii Chevron au adunat echipamentul pregătit pentru exploatarea gazelor de şist şi au părăsit zona în urmă cu două zile.

"După aproape 400 de zile, este un prim pas important și le mulțumim tuturor celor care au sprijinit lupta noastră. Cu toate acestea, ne amintim că Chevron continuă intimidarea și au mai multe acțiuni în instanță. Nu există alte informații, însă rămânem prudenți", au declarat localnicii și activiștii prezenți în tabăra de rezistență.

Chevron a primit aviz pentru exploatare în mai multe zone ale României. Până acum au instalat echipament de forare la Pungeşti.

[gallery ids="47267,47268,47269"]

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews