ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Polonia pregăteşte un proiect de lege pentru a reglementa distinct sectorul explorării şi producţiei de gaze de şist, a declarat ministrul Mediului de la Varşovia, Maciej Grabowski, scrie Agerpres.
"Pot să confirm intenţia unei astfel de legi, dar pentru detalii va trebui să aşteptăm. Obiectivul nostru este să trimitem această lege în Guvern până la finele anului. Apoi adoptarea ei va depinde de Parlament. Noi am vrea ca această lege, care facilitează investiţiile în sectorul gazelor de şist, să fie aprobată cât mai repede, pentru a reduce riscul potenţialilor investitori", a spus oficialul.

Companiile din domeniul petrolier din Polonia susţin că legislaţia aflată în vigoare în prezent, care se referă la întregul sector petrolier în general, nu îi încurajează să investească. Una dintre neclarităţi se referă la convertirea licenţelor de explorare în unele de exploatare, după identificarea de zăcăminte în perimetrele unde s-a căutat gaz.

În urmă cu o săptămână, ministrul adjunct al mediului de la Varşovia, Piotr Wozniak, a anunţat că Polonia se pregăteşte deja să extragă anul viitor gaze de şist.

Dornică să-şi securizeze independenţa energetică, Polonia mizează pe gazele de şist, ale căror rezerve sunt evaluate la peste 4.000 de miliarde de metri cubi, adică pe primul loc în Europa, potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA).

Extracţia experimentală a fost lansată în iulie, iar Guvernul estimează că petroliştii vor investi peste 12 miliarde de euro până în 2020 pentru exploatarea acestor zăcăminte.

Cu 38 de milioane de locuitori, Polonia consumă în prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care două treimi sunt importate din Rusia.

Potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), citat de Agerpres, România, cu o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, se situează pe locul 3 în Europa, după Polonia (4.190 miliarde de metri cubi) şi Franţa (2.879 miliarde de metri cubi) şi înaintea Danemarcei (906 miliarde de metri cubi).