ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta a anunţat că proprietarii care revendică terenuri în zona Parcului Natural Văcăreşti vor fi despăgubiţi, informează Mediafax. Şeful executivului a fost prezent la deschidereaa Centrului de Observare al Parcului Natural Văcăreşti, Guvernul intenţionând să declare Lacul Văcăreşti drept parc natural.

"Chiar dacă sunt - şi m-am întâlnit puţin mai devreme - proprietari supăraţi, am asigurat că putem să îi despăgubim. Am despăgubit o mulţime de oameni care, de fapt, nu erau propietari şi cărora, cu tot felul de acte false şi hotărâri judecătoreşti, le tot plătim milioane şi miliarde. În cazul de faţă, mă bucur dacă-i despăgubim pe adevăraţii proprietari", a spus Ponta.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut că în cazul Lacului Văcăreşti vor fi analize clare legate de costul terenurilor. "Vor fi analize clare. Aici avem o mlaştină, să fim sinceri, nu avem altă zonă şi asta spune foarte mult despre aceste evaluări. Cu responsabilitate vă spun, banii care vor merge pe exproprieri se vor da după studii, pentru că e o diferenţă între un centru al oraşului şi o mlaştină", a spus ministrul. Korodi a mai anunţat că, în prezent, sunt 12 cazuri în justiţie care revendică terenuri în zona parcului.

La sfârşitul lunii aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a dat aviz favorabil pentru ca suprafaţa de 183 de hectare a Lacului Văcăreşti să poată fi declarată de Guvern parc natural. National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile.