ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, Joao Bernardo Weinstein, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, la masa rotundă cu tema ”Nevoia de formare a elevilor în şcoli profesionale”, că și lusitanii au trecut printr-o criză similară a acestui tip de învățământ, dar că acesta este esențial pentru piața muncii, potrivit Agerpres.
Am asistat la o degradare a învăţământului tehnic şi profesional în Portugalia, dar care a fost urmat de o renaştere. Este un efort zilnic pentru ca imaginea cu privire la acest învăţământ să fie una bună. Cred că şi România traversează o etapă prin care am trecut şi noi şi cred că de aceea e foarte importantă consilierea şi convingerea elevilor să aleagă şi să evolueze într-o profesie. Aici e importantă consilierea profesională (...)

Problema este la nivel global. Trebuie să trecem peste asta şi să-i convingem că de fapt toate profesiile sunt la fel de importante, la fel de necesare, vizând deplina ocupare (a forţei de muncă), ceea ce este greu de atins, dar trebuie să încercăm.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Profesionale din Portugalia (ANESPO), Jose Luis Diogo de Azemedo Presa, a menţionat că în ţara sa sunt alocate sume mari de bani dezvoltării învăţământului tehnic şi profesional şi că 85% dintre acestea provin din fonduri europene, prin Fondul Social European, şi că abia 15% reprezintă contribuţie naţională.
România beneficiază de aceşti bani din FSE şi ar trebui să profite de aceşti bani, să maximizeze atragerea acestor resurse pentru obţinerea de rezultate (...) Trebuie explicat părinţilor şi copiilor care sunt avantajele învăţării unei profesii. Țările cele mai dezvoltate din Europa sunt cele care au dezvoltat învăţământul profesional.