ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În martie 1992, când au fost trimişi pe front voluntari şi poliţişti neînarmaţi, Republica Moldova nu avea încă o armată. Mulţi dintre ei au murit sau au fost răniţi în luptele cu separatiştii. Nimeni nu poate alina durerea celor care şi-au pierdut soţii, fiii sau taţii în războiul de pe Nistru, relatează tvr.ro.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Alexei Gaze este unul dintre tinerii care a plecat la luptă pentru a apăra țara, dar nu s-a mai întors. A fost răpus de gloanțe chiar din prima zi de conflict. După 23 de ani, soția lui Alexei, Valentina, își aduce aminte cu durere de clipele de groază prin care a trecut.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Îndurerată și cu lacrimi în ochi, Tatiana Isaico povestește că vestea despre moartea soțului ei în războiul de pe Nistru a venit ca un trăsnet.

286 de tineri moldoveni şi-au pierdut viaţa în timpul luptelor din Cocieri, Coşniţa şi Tighina. Peste ani, întrebate dacă sacrificiul soților a fost justificat, Tatiana și Valentina au un răspuns cu alte întrebări.

Familiile celor căzuţi la datorie în războiul de pe Nistru primesc în fiecare an pe 2 martie un ajutor material de 500 de lei. Bani mult prea puțini ca să trăieşti din ei, spun într-o voce Tatiana și Valentina. Semnificaţia acestui tragic eveniment se limitează doar la o singură zi pe an, în timp ce combatanții, dar şi întreaga societate, vor reîntregirea ţării.