În martie 1992, când au fost trimişi pe front voluntari şi poliţişti neînarmaţi, Republica Moldova nu avea încă o armată. Mulţi dintre ei au murit sau au fost răniţi în luptele cu separatiştii. Nimeni nu poate alina durerea celor care şi-au pierdut soţii, fiii sau taţii în războiul de pe Nistru, relatează tvr.ro.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Alexei Gaze este unul dintre tinerii care a plecat la luptă pentru a apăra țara, dar nu s-a mai întors. A fost răpus de gloanțe chiar din prima zi de conflict. După 23 de ani, soția lui Alexei, Valentina, își aduce aminte cu durere de clipele de groază prin care a trecut.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Îndurerată și cu lacrimi în ochi, Tatiana Isaico povestește că vestea despre moartea soțului ei în războiul de pe Nistru a venit ca un trăsnet.

286 de tineri moldoveni şi-au pierdut viaţa în timpul luptelor din Cocieri, Coşniţa şi Tighina. Peste ani, întrebate dacă sacrificiul soților a fost justificat, Tatiana și Valentina au un răspuns cu alte întrebări.

Familiile celor căzuţi la datorie în războiul de pe Nistru primesc în fiecare an pe 2 martie un ajutor material de 500 de lei. Bani mult prea puțini ca să trăieşti din ei, spun într-o voce Tatiana și Valentina. Semnificaţia acestui tragic eveniment se limitează doar la o singură zi pe an, în timp ce combatanții, dar şi întreaga societate, vor reîntregirea ţării.