ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza din Ucraina consemnează în aceste zile și o premieră. Pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, în Marea Neagră se află un număr record de nave de război ale NATO. Este vorba despre nouă nave care iau parte la exercițiile internaționale ”Breeze 2014”, cu participarea navelor marinei SUA, care au început la 4 iulie și  se vor încheia pe 13 iulie.

Cele nouă nave NATO ce staționează în prezent în Marea Neagră reprezintă un număr record pentru ultimele decenii, a declarat marți o sursă militar-diplomatică pentru agenția rusă Ria Novosti. ”Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici din perioada sovietică”, a precizat sursa citată.

Crucișătorul american Vella Gulf, care a intrat luni în apele Mării Negre, a ajuns marți la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a revenit la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi' (Georgia), a precizat oficialul citat de Ria Novosti.

Lor li se adaugă două nave de recunoaștere franceze, o navă de război italiană, Dupuy de Lome, precum și una de recunoaștere Elettra, tot a marinei italiene. Pe coasta Bulgariei sunt în curs de desfășurare manevrele  ”Breeze 2014”, care implică nave ale grupării SNMCMG2 a NATO, în frunte cu nava amiral italiană ITS Aviere. Din această grupare mai fac parte nava italiană ITS Rimini împotriva minelor marine, nava turcă TCG Akcay, cu aceeași destinație, și nava britanică HMS Chiddingfold, de asemenea, antimine.

Simultan cu manevrele Alianței Nord-Atlantice, Rusia a început aplicații de amploare ale Flotei sale din Marea Neagră, la care participă aproximativ 20 de nave și ambarcațiuni, peste 20 de avioane și elicoptere, precum și pușcași marini și artileria de coastă.

În baza prevederilor Convenției de la Montreux, navele de război ale statelor neriverane nu pot staționa în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

De la izbucnirea crizei ucrainene, mai multe nave NATO au venit, prin alternanță, în Marea Neagră, suscitând reacția Moscovei, care consideră prezența lor drept ”o formă evidentă de presiune militară” la granițele Rusiei.