ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul săptămânii viitoare, mai exact luni pe 16 Martie de la orele 20.00, va avea loc premiera oficială a spectacolului “Lazăr sau vremea dintre valuri”, montat după textul scriitorului Mihail Gavril. Avanpremiera a avut loc cu câteva zile în urmă și a stârnit deja un val de interes în rândul amatorilor de teatru.

Spectacolul este o comedie în care figurile simbolice ale societății de azi apar caricaturizate. Ele sunt ușor de recunoscut mai ales datorită numelor date de autor. Așadar pe scenă apar Poporul, Cârmaciul, Comandantul, Secretara (blondă), Păzitorul și Vâslașul. Ei sunt călători ai unei corăbii care plutește în derivă de mai multă vreme. Nu lipsa unei destinații îi neliniștește pe ocupanții vasului, ci evenimentul alegerii unui nou comandant și înscăunarea lui, precum și un personaj ciudat pe nume Lazăr care nu se ferește să le spună (din când în când) adevăruri provocatoare de scandal.

Lazăr este singurul de pe vas care are nume, ceilalți având doar funcții. Personajul ce dă tilul piesei este o parafrază a celui biblic, dar conturează și profilul celui veșnic sacrificat. Astfel, într-o lume în care nebunii și grotescul fac legea, Lazăr poate fi cel neadaptat, cel care încă mai ține la valorile autentice și profunde. În contextul de azi, el poate fi oricare creator, artist, profesor, savant, chiar micul întreprinzător care se luptă cu absurdul unui sistem ori un simplu gânditor care se vede pus față în față cu o lume manelizată.

Comicul rafinat al acestui spectacol este dat și de jocul foarte nuanțat și precis al unei echipe tinere și entuziaste de actori. Ei își joacă partiturile cu voluptate și cu o plăcere extraordinară dând personajelor accente burlești. Sunt de reținut carisma lui Dan Clucinschi (Comandantul), Mihai Marinescu (Cârmaciul) și Alexandru Madaraș (Vâslașul), precizia și forța lui Petru Ciobanu (Păzitorul), umorul fin al lui Vlad Gălățianu (Poporul), farmecul debordant al Secretarei jucată de Ileana Olteanu, precum și profunzimea lui Ionuț Marcu (Lazăr).

Am putea spune că “Lazăr sau vremea dintre valuri” este o comedie politică ce creionează personajele notorii ale societății românești de azi. Dar atmosfera de comedie burlescă (ce amintește uneori de teatrul absurd al lui Eugen Ionescu) împletită cu apetența autorului pentru meditație dau spectacolului complexitatea, profunzimea și bogăția de sensuri care ne lipsea în ultimii ani de pe scena românească.

Pe scurt, “Lazăr sau vremea dintre valuri” este un spectacol care nu trebuie ratat. Veți auzi un text foarte bine scris cu idei originale și profunde (piesa se poate cumpăra din foaier în seara spectacolului) și veți vedea o trupă de actori foarte talentați și înzestrați cu o poftă nebună de a juca. Regia și scenografia sunt simple și la obiect. Nu concurează cu textul sau intrepreții, ci caută să-i pună în valoare și să facă din întâlnirea cu spectatorii un eveniment teatral de neuitat.

“Lazăr sau vremea dintre valuri” se joacă la Teatrul Național din București la Sala Mică luni 16 martie de la orele 20.00. Biletele se găsesc la casa de bilete a Teatrului Național sau online pe www.bilet.ro

afis-Lazar-rgb_mic_resize