ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta  începe luni o vizită oficială de trei zile în SUA. Șeful Executivului  va avea întrevederi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu congresmeni şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane - ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.

"Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii, vorbesc de trei domenii importante: energie, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei ce va permite pe viitor includerea României în programul Viza Waive", a declarat, vineri, la Palatul Victoria, premierul.

O altă componentă importantă a vizitei, a completat Ponta, o reprezintă schimburile culturale şi educaţionale, amintind că, în acest sens, Guvernul a aprobat vineri un memorandum privind continuarea programelor de burse Fulbright.

Şeful Guvernului va fi însoţit în vizita oficială din SUA de miniştrii Energiei, Afacerilor Externe, Mediului şi Educaţiei.

Victor Ponta a precizat că este pentru prima dată în ultimii 10 ani când un prim-ministru merge într-o asemenea vizită.

Premierul a menţionat că luni va avea o întâlniri cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP, urmate de alte două întrevederi cu miniştrii-secretari de stat pentru Comerţ şi Energie.
Premierul a subliniat  că din delegaţia care îl va însoţi nu vor face parte oameni de afaceri şi a precizat că deplasarea este organizată de MAE român şi Departamentul de Stat al SUA.

Întrebat dacă ia în calcul şi o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama, premierul a explicat că nivelul de întâlnire este preşedinte-preşedinte, iar, cum Statele Unite ale Americii nu au prim-ministru, el se va întâlni cu vicepreşedintele Joe Biden.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia trupele americane ar putea să utilizeze o bază militară din România, ca punct intermediar în retragerea lor din Afganistan, premierul a punctat că există deja un nivel de cooperare extrem de avansat în ceea ce priveşte scutul antirachetă, avioanele multirol care vor fi achiziţionate în baza unui contract semnat anul acesta şi acordul de colaborare privind utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. 'Orice alte acorduri ulterioare care nu sunt sub imperiul confidenţialităţii vi le vom comunica', a afirmat premierul.

Victor Ponta a mai anunţat că la întoarcerea din SUA va face o escală la Bruxelles. 'Urmează să fie confirmat programul pentru Bruxelles, dar la întoarcere, da, ne oprim şi la Bruxelles', a completat premierul.