ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Libiei, Ali Zeidan, a fost eliberat de foştii rebeli care l-au reţinut joi dimineaţa timp de câteva ore.

Guvernul libian a afirmat că "nu va ceda şantajului" după răpirea premierului Ali Zeidan, calificând această acţiune drept un "act criminal", relatează France Presse.

"Guvernul nu va ceda şantajului din partea nimănui", a declarat vicepremierul al-Seddik Abdelkarim, care a dat citire unui comunicat la puţin timp după anunţul eliberării lui Ali Zeidan, care ar fi avut loc în urma unei operaţiuni a forţelor de securitate libiene.

El a afirmat că executivul este "solidar şi unit" şi a dat asigurări misiunilor diplomatice străine din Libia că "situaţia privind securitatea este sub control".

Joi, în zori, şeful guvernului de tranziţie a fost luat de la reşedinţa sa din Tripoli de un grup de persoane înarmate, îmbrăcate în civil. "Premierul a fost răpit şi condus spre o destinaţie necunoscută", indica un comunicat al executivului libian.

Ulterior, o grupare a foştilor rebeli, "Celula pentru operaţiuni a revoluţionarilor din Libia'', subordonată Ministerului de Interne, a declarat că l-a"'arestat" pe premier conform unui mandat al procurorului general pentru "subminarea securităţii şi pentru corupţie". Parchetul a dezminţit imediat această informaţie, în timp ce rebelii susţineau că premierul se află în stare fizică bună şi este deţinut la Departamentul pentru combaterea criminalităţii din cadrul Ministerului de Interne.

Potrivit unor informaţii,"răpirea" sau "sechestrarea" primului ministru libian ar avea legătură cu presupunerile că guvernul de la Tripoli ar fi colaborat cu Washingtonul în capturarea de către SUA a unui presupus lider Al-Qaida la sfârşitul săptămânii trecute în urma unei operaţiuni de tip commando.