ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională analizează situația delicată a căsătoriilor între persoanele de același sex. Președintele instituției, Augustin Zegrean, a declarat dumincă la Digi24 că un dosar pe această temă este în lucru la Curtea Constituțională. Zegrean a evitat să se pronunțe cu clarititate în legătură cu această chestiune, a modificării Constituției, in contextul în care Coaliția pentru Famiilie a strâns peste 3 milioane de semnături, dar, întrebat de moderatorul emisiunii "În fața ta", care ar fi calea corectă, președintele CCR a răspuns ferm: aceea stabilită de Dumnezeu când a făcut lumea.

În opinia președintelui CCR, Constituția nu ar interzice în mod explicit acest gen de căsătorii, în schimb, interdicția este specificată clar în Codul civil. 

În emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu de la Digi24, Augustin Zegrean a precizat:

"După cum este textul în Constituție, nu ar fi o interdicție, pentru că spune „Liber consimțită între soți”. Codul civil, da, art. 277 vorbește despre actele de stare civilă și despre căsătorie. Interzice căsătoria între persoane de același sex".

La întrebarea unuia dintre moderatori, "Care e calea corectă?", președintele CCR a răspuns:

"Calea corectă e cea stabilită de Dumnezeu când a făcut lumea"

Rugat să explice dacă "o familie nu poate fi formată din doi bărbați sau două femei", Augustin Zegrean a evitat să dea un răspuns, limitându-se în a afirma  "Nu pot să spun asta, pentru că sunt președintele CCR și trebuie să apăr drepturile omului".
 
La finele anului trecut, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune  modificarea  actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. 

Campania este susținută de Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei.
 
Pentru a putea fi depus în Parlamentul României, proiectul de lege are nevoie de susținerea a 500.000 de cetățeni. Peste 3 milioane de oameni au semnat până acum pentru modificarea Legii fundamentale.