ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a venit, luni, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care sunt cercetaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, pentru care percepeau un "comision" din valoarea contractelor. Ion Prioteasa nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a venit însoţit de avocatul său. Surse judiciare au declarat că Ion Prioteasa a fost citat pentru a da declaraţii în dosarul care vizează fapte de corupţie ale unor funcţionari din Consiliul Judeţean Dolj.

Procurorii DNA - Structura Centrală au făcut, în 11 decembrie, percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente şi unităţi de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziţii şi la locuinţa din Craiova a lui Ion Prioteasa.

"Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (ex - contracte de prestări servicii prin «fragmentarea» lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la 3 societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou» Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăţi comerciale «preferate»", preciza DNA.

Totodată, potrivit procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, "susţinând astfel interesele societăţilor «protejate», în detrimentul obiectivelor publice".

Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice au vizat proiecte de consolidare şi restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, mai arăta DNA.

"Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene", potrivit sursei citate.

Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.