ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a anunţat, într-o conferință de presă, că Marius Postolache, fost jucător la Voinţa Sibiu, primul fotbalist român care a făcut dezvăluiri deschise despre trucarea meciurilor, va fi primul fotbalist român care va beneficia de o recompensă, bani puși la dispoziție de UEFA, într-un plan de stopare al acestui flagel. Pe când juca la Voința Sibiu, Marius Postolache a ieşit de pe teren în timpul unei partide amicale din cantonamentul din Antalya, cu Wisla Cracovia, pentru a protesta astfel faţă de blatul care fusese pus la cale de conducătorii echipei.
S-a vorbit de asumarea unui cod de integritate, altfel spus măsuri pe care UEFA le va întreprinde în perioada următoare pentru combaterea trucării meciurilor. Frauda sportivă va deveni şi se recomandă să devină o faptă penală în legislaţiile naţionale, demers pe care l-am susţinut şi eu în ultimele luni, un demers pe care ni-l vom asuma ca federaţie, astfel ca în codul penal frauda sportivă să fie sancţionată.

Dorim să găsim în perioada următoare o formulă concretă de recompensare şi recunoaştere a jucătorilor şi jucătoarelor care ne ajută în acest demers de a opri trucarea jocurilor de fotbal. Prima persoană care va beneficia de această iniţiativă este Marius Postolache.

Din totalul sumelor încasate de UEFA, 80 la sută se duc prin intermediul plăţilor de solidaritate către membrii afiliaţi şi doar 20 la sută rămân la nivel de UEFA pentru asigurarea funcţionării organizaţiei, dar şi pentru fondul de rezervă, care să asigure sustenabilitatea financiară a UEFA pe un ciclu financiar de 4 ani. Fiecare federaţie naţională primeşte anual din partea UEFA suma de 1,625 milioane euro prin acest mecanism al plăţilor de solidaritate.

Din această sumă, 250.000 euro sunt direcţionaţi pentru participarea la competiţii a loturilor de tineret, fotbal în sală şi feminin; 100.000 euro pentru implementarea Cartei Grassroots; 100.000 euro pentru perfecţionarea antrenorilor; 100.000 euro pentru perfecţionarea arbitrilor; 100.000 euro pentru buna guvernanţă; 25.000 euro la departamentul de integritate.

UEFA pune la dispoziţia federaţiilor naţionale suma de 3 milioane euro pe fiecare ciclu financiar de 4 ani (2012-2016) pentru dezvoltarea infrastructurii. Ultima tranşă pe care a accesat-o FRF de la UEFA va fi direcţionată spre înfiinţarea unui centru regional de excelenţă, în loc de o sală de sport la Mogoşoaia.

FRF a accesat şi suma de 250.000 dolari de la FIFA, din care o tranşă de 15 la sută va fi direcţionată către fotbalul feminin iar restul de 85 la sută către alte sectoare.