ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, promotor fervent al teoriei 'moldovenismului' de sorginte sovietică - care presupune că moldovenii ar fi o etnie separată, diferită de români - a depus luni dimineața o coroană de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la nașterea poetului, însoțit de câțiva consilieri, potrivit Agora.md și Independent.md.

„Astăzi, când se împlinesc 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu am depus flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău', a scris Dodon evenimentul într-o postare pe Facebook.

În mesajul său, Igor Dodon scrie că Eminescu 's-a născut în Moldova, la Botoșani', sugerând că marele poet român este de fapt moldovean, întrucât teoria actualilor moldoveniști de la Chișinău susține că Basarabia ar fi urmașa directă și succesoarea vechii Țări a Moldovei din epoca medievală, scrie Agerpres.
 
„Marele poet s-a născut pe pământ moldovenesc, la Botoșani (oraș din nord-estul României - n.r.), în 1850, și la vârsta de 39 de ani s-a stins din viață. Cred că fiecare cetățean al Republicii Moldova îl cunoaște pe Eminescu și opera lui, actuală până în prezent', a menționat Igor Dodon, într-o declarație făcută la 128 de ani de la moartea poetului în 15 iunie anul trecut, potrivit portalului Noi.md.

„Noi ne mândrim că avem așa un pământean, apreciat la nivel mondial. Fiecare popor are anumite personalități cu care se poate mândri, indiferent de timpul care a trecut de la nașterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mândrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre”, a afirmat Dodon în mesajul din iunie trecut.