ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, a anunțat că operațiunile antiteroriste din estul țării vor lua sfârști atunci când ”teroriștii vor depune armele” și le vor reda libertatea ostaticilor. De asemenea, oficialul a reiterat că ”cei care duc un război împotriva Ucrainei vor primi o ripostă adecvată”. Aceste declarații sunt contrare cele făcute de parlamentarii din Partidului Regiunilor, care au solicitat ca, în timpul negocierilor de pace, operaţiunea antiteroristă să fie oprită, iar Garda Naţională şi batalionul 'Nipru' să fie desfiinţate.
Nu este exclusă adoptarea unei declaraţii de către Rada Supremă, în baza căreia să se formeze un grup din reprezentanţii tuturor facţiunilor parlamentare, care să avanseze propunerea suspendării operaţiunii antiteroriste în cazul în care teroriştii vor depune armele şi vor elibera ostaticii pe care îi deţin.

Suntem pentru rezolvarea problemelor în mod paşnic cu cei care sunt dispuşi să coopereze, să negocieze, să dialogheze. Noi ducem un astfel de dialog. Dar cei care duc un război împotriva Ucrainei vor primi o ripostă adecvată.

Amintesc încă o dată: operaţiunea antiteroristă se duce pentru a-i proteja pe cetăţenii Ucrainei de cei care ucid, care jefuiesc, care răpesc persoane, care cu arma în mâini luptă împotriva Ucrainei.

Pe fondul controversatului referendum privind autodeterminarea la Doneţk şi Lugansk, trupele guvernamentale au continuat ofensiva în est, unde întâmpinau rezistenţă din partea forţelor de autoapărare.

În data de 25 aprilie, douăsprezece persoane - opt străini (observatori OSCE) şi patru ucraineni - au fost reţinute de separatişti proruşi, dar au fost eliberați în data de 3 mai.