ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații din Republica Moldova care au contribuit la decretarea limbii române ca limbă oficială a acestei ţări au fost decorați vineri de președintele României, Traian Băsescu, la propunerea consilierului prezidențial Bogdan Mănoiu, șef al Departamentului Afaceri Europene al Administrației Prezidențiale.

Astfel, Președinția României a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Mare Cruce deputaţilor Ana Guţu şi Valeriu Munteanu, precum și Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Mare Ofiţer deputaţilor Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova.

Limba română a fost declarată limbă oficială în Republica Moldova la începtul lunii decembrie.

În Republica Moldova, limba română a dobândit statutul de limbă oficială la 31 august 1989, pe fundalul “perestroikăi” din fosta URSS, în urma Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989. În timpul perioadei sovietice, populaţiei i s-a impus să vorbească în “limba moldovenească” şi să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române ca limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfinţit şi în Declaraţia de Independenţă adoptată la 27 august 1991, dar Constituţia din 1994 prevede că limba de stat este cea “moldovenească”.