ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până în 2019, când piaţa va fi complet liberalizată, preţul gazelor va creşte cu 150%, iar populaţia ar putea suferi un șoc al prețurilor dacă nu se vor lua măsuri de eficiență și economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert în domeniul energetic și președinte executiv al Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice.

"România trebuie să-și liberalizeze prețurile la energie, iar șocul va fi la gazele naturale, unde prețul va crește cu 150% în cinci ani, când se va finaliza procesul de liberalizare, față de prețurile de la începutul acestui proces (anul 2012 — n.r.)", a spus Leca, prezent la conferința organizată cu ocazia lansării Cărții Albe a Eficienței Energetice de către Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice și Camera de Comerț și Industrie București.

Conform acestuia, majorarea preţului va mări numărul consumatorilor care nu-şi pot plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

"Consider că eficiența energetică și economisirea consumului sunt principalele soluții pentru această problemă. România are un potențial uriaș de economisire de energie. Noi nu am avut până acum această mentalitate, întrucât am fost o țară bogată în astfel de resurse. Directivele europene ne obligă să reducem cu 20% consumul de energie până în 2020, iar dacă nu luăm în serios această problemă, riscul de a nu realiza această obligație este destul de mare", a menționat Leca.

El a arătat că există două zone unde România poate să realizeze pași mari pentru eficiența energetică.

"În primul rând, este vorba de clădiri, care înseamnă 40% din întregul consum de energie din România, mai mult decât industria. Clădirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel puțin, ceea ce este imens, pentru că au fost construite în perioada când energia era foarte ieftină", a susținut expertul.

Conform acestuia, al doilea sector unde trebuie luate măsuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi și supradimensionate.

În Cartea Albă a Eficienței Energetice, lansate joi, se arată că intensitatea energetică a României, adică acea cantitate de energie care se consumă pentru a produce 1% din PIB, este în prezent de peste două ori mai mare decât media europeană.

În același timp, consumul casnic anual de energie pentru încălzire este, în România, 265 de kWh pe metru pătrat, față de 125 de kWh pe metru pătrat, cât este media europeană.