ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare, o relansare a pieţei fiind posibilă în urma reluării finanţării, potrivit companiei de evaluare Darian.

"În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători", a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.

În opinia sa, şansa relansării economiei şi implicit şi a pieţei imobiliare constă în relansarea finanţării prin atragerea fondurilor europene în bugetul 2014-2020, asanarea pierderilor din economie, transparenţa în utilizarea fondurilor bugetare şi eficientizarea investiţiilor.

Mai mult, analiştii Darian consideră că "programul guvernamental Prima Casă nu a făcut distincţie între stocul de locuinţe noi şi cel vechi, coroborat cu faptul că TVA-ul se aplică doar apartamentelor situate în blocurile noi, crescând preţul acestora cu 5% sau 24%". Acest lucru a dus la scăderea ratelor de absorbţie a construcţiilor noi, care a determinat scăderea masivă a proiectelor rezidenţiale noi", a menţionat Crivii.

Datele Darian privind evoluţia preţurilor proprietăţilor imobiliare din România anul trecut confirmă informaţiile publicate şi de alte firme din domeniul imobiliar.

Analizele firmei de evaluare arată că valorile proprietăţilor imobiliare din România au continuat să scadă şi în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scăzut cu aproximativ 6% în ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.

"Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an, în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%", se menţionează într-un comunicat al Darian.