ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Suntem noi activi pe Facebook sau pasionaţi de smartphone-uri, dar când vine vorba de clasamente serioase la nivel european, statistica ne pune oglinda în faţă. Cel mai recent raport Eurostat ne pune în coada clasamentului la cumpărături online, chiar şi vecinii bulgari fiind mai "avansaţi". România atinge doar un prag de 11% dintre utilizatorii de internet, Bulgaria ne urmează cu 17%, Estonia şi (surprinzător) Italia cu 29%, cam aşa arată ultimele locuri în rândul celor 28 de state membre UE.

Cele mai ridicate procentaje de cumpărători online sunt înregistrate în Marea Britanie (82%), Danemarca şi Suedia (ambele 79%), Germania (77%), Luxemburg ( 73%) şi Finlanda (72%).

Comenzile pentru îmbrăcăminte şi articole sportive, precum şi rezervările pentru călătorii şi vacanţe sunt cele mai frecvente cumpărături online, arată raportul citat.

România înregistrează cel mai ridicat procentaj la cumpărăturile online de îmbrăcăminte şi articole sportive, rezervări pentru călătorii şi vacanţe şi achiziţii de cărţi, reviste şi materiale educaţionale (e-learning). Comenzile pentru produse alimentare se situează pe ultimul loc în rândul internauţilor din România.  De menţionat că procentul românilor care au cumpărat, online, cărţi, a scăzut de la 7 la 4%. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la haine şi articole sportive: de la 2% la 6%, pe perioada analizată (2008-2012).

La achiziţia online de cărţi, la nivel european procentele cele mai mari sunt în Luxemburg şi Germania (47%, 41%), în timp ce vacanţele achiziţionate online sunt preferinţele suedezilor şi danezilor (60%, respectiv 56%).