ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modul în care elita economică îşi conduce afacerile împinge societatea la colaps într-un interval de timp relativ scurt, de ordinul zecilor de ani, conform unui studiu finanţat de NASA, informează publicaţia britanică The Independent, citată de Agerpres.

Civilizaţia modernă se va prăbuşi peste câteva decade din cauza instabilităţii economice în creştere şi a presiunii uriaşe exercitate asupra resurselor limitate ale planetei, conform aceluiaşi studiu.

Folosind modele teoretice de predicţie cu privire la viitorul lumii industrializate de-a lungul secolului XXI, o echipă de matematicieni a constat că lucrurile vor degenera foarte rapid, chiar şi în cazul în care sunt luate în considerare cele mai conservatoare estimări.

Făcând trimitere la prăbuşirile din trecut ale unor civilizaţii dominante foarte sofisticate - aşa cum a fost, spre exemplu, civilizaţia romană - studiul avertizează că elitele economice şi politice împing societatea spre dezastru.

În raportul bazat pe propriul său model teoretic de predicţie, Human And Nature Dynamical (Handy), expertul în matematică aplicată Safa Motesharrei explică faptul că "procesul de ridicare şi prăbuşire reprezintă de fapt un ciclu recurent în istorie".

Safa Motesharrei a trecut în revistă factorii care pot conduce la prăbuşirea civilizaţiei, de la creşterea populaţiei planetei şi până la schimbările climatice, şi a descoperit că atunci când aceşti factori converg, societatea modernă se poate prăbuşi din cauza "penuriei de resurse" şi a "stratificării economice a societăţii în elite şi mase".
Folosind modelul Handy pentru a examina un scenariu apropiat de starea actuală a societăţii omeneşti, Motesharrei a ajuns la concluzia că civilizaţia "pare să se menţină pe o cale sustenabilă de foarte mult timp, dar chiar şi introducând în model un consum cât mai optim al resurselor disponibile, concomitent cu un număr cât mai mic de reprezentanţi ai clasei elitelor, aceştia vor ajunge în cele din urmă să consume mult mai mult, ceea ce va duce la strangularea fluxului de resurse care ajunge spre mase, la foamete generalizată şi, în cele din urmă la prăbuşirea societăţii".

În acest raport se precizează însă că acest scenariu al colapsului social este încă evitabil, iar oamenii de ştiinţă lansează un apel la adresa elitelor economice şi politice ale lumii, cerându-le să restabilească echilibrul economic.
"Colapsul poate fi evitat, iar populaţia poate ajunge la un echilibru, dacă rata de consum a resurselor naturale pe cap de locuitor este redusă la un nivel sustenabil şi dacă aceste resurse vor fi distribuite în societate într-un mod cât mai echitabil", conform autorilor acestui studiu.