O analiză a profesorului Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române, citată de zf.ro, arată că România va pierde peste 4 milioane de locuitori până-n 2050. Conform prognozelor, cele mai dramatice scăderi se vor înregistra în sudul ţării, respectiv judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.


Oltenia va pierde 33% din populaţie, adică aproape 700.000 de locuitori. Scăderi mari vor înregistra şi regiunile Sud Muntenia şi Sud-Est, care vor pierde 29%, respectiv 28% faţă de recensământul din 2011.


De această situaţie va beneficia, paradoxal, capitala, acolo unde vor migra locuitorii din alte zone ale ţării. Dacă nu ar exista acest fenomen, populaţia din Bucureşti-Ilfov s-ar reduce cu circa un sfert până în anul 2050, iar vârsta medie a locuitorilor ar fi de aproape 52 de ani în acel an, extrem de înaintată.


În general, regiunea de sud a ţării a fost afectată de o îmbătrânire masivă a populaţiei, ca urmare a fluxurilor migratorii ale tinerilor către Capitală. Iar situaţia este dramatică din acest punct de vedere, pentru că în Teleor­man, de exemplu, rata mortalităţii ajun­sese la un nivel record, de 17 la mia de locuitori, cu mult peste media naţională de 11- 12 la mie. În ceea ce priveşte regiunea Bucureşti-Ilfov, aceasta «trăieşte» din imigraţie, pentru că altfel situaţia ar fi dezastruoasă. Bucureştiul a beneficiat de un aport de imigranţi tineri, ceea ce a salvat regiunea din punctul de vedere al indicatorilor demografici“, a explicat Gheţău.


Îmbătrânirea este o mare problemă demografică pentru România, afirmă profesorul. Analiza arată că ă că dacă în 2011 vârsta medie a populaţiei din nord-estul ţării era de 39,6 ani (faţă de o medie na­ţională în jurul a 40 de ani), până în 2050 aceasta va creşte la 44,7 ani (în cazul în care migraţia se ia în considerare) sau la 43,5 ani (dacă locuitorii zonei nu migrează).


La nivel naţional, până în 2050, vârsta medie a populaţiei va ajunge la circa 47 de ani.


probleme-demografice-romaniaDragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews