ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A 11-a duminică de proteste față de proiectul de la Roșia Montană continuă la București.

Cei câteva sute de manifestanți s-au strâns în Piața Universității.

Acolo s-a amenajat un spaţiu dedicat copiilor unde au fost amplasate corturi mici şi mese, unde copii pictează, colorează, desenează pe asfalt şi se joacă cu baloane. Unii dintre ei poartă pelerine cu tricolorul. Nu departe, spre încântarea copiilor, stau câinii mai multor participanţi la protest.

La "Punctul turistic şi cultural Roşia Montană" sunt expuse fotografii de mari dimensiuni realizate la Roşia Montană, iar alături, pe o măsuţă, botezată "Biblioteca", sunt cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.

Un grup de tineri au improvizat instrumente de percuţie din diverse obiecte şi cântă, iar alţii au întins pe asfalt foi mari şi fac fac bannere cu sprayuri cu vopsele.

Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest.

Nu lipsesc nici steagurile şi pancartele, pe care sunt scrise mesaje precum "Domnilor parlamentari, respectaţi-vă ţara, respingeţi un proiect umilitor, neconstituţional şi dezastruos economic, ecologic şi cultural", "Pentru ca răul să triumfe e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic", "De câte abuzuri mai e nevoie ca să ieşi în stradă", "Opriţi crimele împotriva României: transformarea Munţilor Apuseni în pastă/mâl de cianuri", "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie", "Mihai Viteazul: O viaţă avem români şi o cinste. Deşteptaţi-vă că am dormit destul"

Se scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Demisia", iar mai mulţi participanţi - reprezentanţi ai unor ONG-uri de mediu şi pentru patrimoniu, un reprezentant al studenţilor şi alţii se adresează
celorlalţi de pe o scenă special amenajată. Cei care iau cuvântul mulţumesc celor prezenţi şi fac apel să nu se renunţe la această acţiune, iar participanţii să rămână uniţi.

Oameni din ce în ce mai puțini

Prezența de duminică este una dintre cele mai reduse din cele 10 săptămâni de proteste împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Organizatorii sunt acuzați că urmăresc diluarea protestului, mai ales prin marșurile lungi și obositoare, ne-au spus mai mulți reprezentanți ai unor grupuri care nu mai sunt prezente pe stradă.

Unii dintre cei care nu mai participă spun că unele persoane au fost transformate de presă în lideri și că prin discursul lor aceștia au îndepărtat majoritatea din Piață. "Nu mă mai identific cu cei care protestează", ne-au declarat mulți dintre cei care nu mai participă la proteste.

a-10-a-saptamana-de proteste-rosia-montana-1

a-10-a-saptamana-de proteste-rosia-montana-2

Peste 300 de persoane au participat la un miting în centrul oraşului Cîmpeni, apoi au pornit în marş scandând lozinci precum "Uniţi salvăm Munţii Apuseni", "Moţii nu vor cianură" sau "Salvaţi Roşia Montană! Salvaţi Munţii Apuseni!".

Protestatarii au avut steaguri tricolore, pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier, dar şi afişe cu portretele lui Avram Iancu şi Horea.

Un protest similar a avut loc şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproximativ 100 de persoane au protestat timp de aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat, duminică seară, protestatarilor de la Cîmpeni.

Şi la Alba Iulia aproximativ 40 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi au plecat într-un marş pe mai multe străzi din municipiu fluierând, bătând din tobe şi scandând "Alba Iulia trezeşte-te" şi "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Trădarea de ţară în aur se măsoară" şi "Roşia, Roşia, vine revoluţia!".