ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 5 Februarie ora 18.00 Spațiul Platforma de pe Calea Mosilor nr. 62-68, etajul 1 (anexa MNAC, în clădirea cu expoziția foto a lui Koudelka) la prezentare și dezbatere: "Apa care trezește. Revolta pentru apă în Bolivia - Dezbatere cu Diana Iftodi pornind de la proiectul ei de cercetare despre privatizarea apei în Bolivia și urmările sociale ale acestei decizii."

Prezentarea are loc în cadrul expoziției "Pânza freatică. O scurtă istorie globală a rezistenței antifracking".

Spațiul Platforma găzduiește, între 31 ianuarie și 23 februarie 2014, în cadrul expoziței Pânza freatică. O scurtă istorie globală a rezistenței anti-fracking, o Bază de Informare despre fracturare, exploatarea gazelor de șist și exploatarea apei. „Propunem o forare în adâncime, progresivă, a efortului uman de rezistență locală și de solidaritate pentru dreptul de a avea acces la apă și la un mediu curat”:

75% APĂ (un copil, la naștere, este aprox. 75% apă)

002097* Abia în 2010, prin Rezoluția 64/292, Adunarea Generală a ONU a recunoscut explicit accesul la apă curată ca drept uman fundamental: „Acum este timpul de a considera liber accesul la apă potabilă și salubritatea publică  un drept al omului, definit ca dreptul la a avea acces în mod egal și nedescriminatoriu la o cantitate suficientă de apă potabilă, pe care să o folosească în scopuri personale și domestice- pentru băut, salubrizare personală, spălare a hainelor, pregătire a mâncării și pentru igiena personală și a casei – pentru a susține viața și moartea.”

Ce oferă expoziția:

Începem forarea punând accentul pe importanța vitală a apei, analizăm controlul asupra ei (comercial, politic, național, ecologic) și cum capitalizarea acestei resurse produce ingalități și discriminare de nivel planetar.
Prin apelul la Deltă (https://www.facebook.com/events/328971767241546/?source=1) dorim să dăm o dimensiune mentală problematicii ecologice fundamentale a apei ca resursă naturală exploatată.

50% APĂ (un adult este în medie 55-65% apă)

Apa potabilă reprezintă puțin peste 1% din totalul apelor planetare. În termeni ecologici, este o resursă finită, pe care orice formă de exploatare care iese din ritmul unui consum justificat și suportabil o poate fragiliza.
Continuând forarea stratificată, intensificăm dezbaterea asupra metodelor de exploatare și rezistenței anti-fracturare prin studii de caz, prezentări, proiecții de documentare. Vom căuta să trasăm o scurtă istorie globală a rezistenței anti-fracking, a legislațiilor existente sau posibile, cu accent pe situațiile de conflict activ: Balcombe și Barton Moss (Marea Britanie), Zurawlow (Polonia), Pungești (România), Elsipogtog (Canada).

Slogan: FraCK OFF! + Nu Putem Să Bem Bani! (We Can’t Drink Money!)

În adâncime presiunea se intensifică, straturile devenind mult mai sărace în apă iar locul ei este luat de elemente ale rezistenței, semne și gesturi care traduc specificul disperărilor locale. Accentul cade acum pe rezistența la procedurile de fracturare a gazelor de șist, pe campaniile activiste, situațiile de fapt, mecanismele de acțiune, dar și pe situațiile politic-economice adesea paradoxale: companiilor exploatatoare de gaze li se opun companiile îmbuteliatoare de apă sau producătoare de bere, uneori poți ajunge să întrevezi luptele interne ale capitalului pentru resurse, lupte în care rezistențele locale rămân ignorate, într-un mediu îndepărtat, rural.
Ce ne-ar putea atunci motiva la implicare în fața unui pericol care poate părea indepărtat, într-o luptă care poate să pară generică? Cum se manifestă solidaritatea, cum o putem produce și care sunt mesajele pe care ar putea să le poarte mai departe? Pentru a atinge straturile profunde ale problemei, alături de proiecții și Baza de Informare, vom include un workshop și dezbateri cu persoane din taberele de rezistență, dând cuvântul situațiilor de fapt și conflictelor trăite.
Program vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00
Program proiecții și dezbateri: https://www.facebook.com/events/635347366525677/