ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă și duminică, 10 și 11 mai, în cadrul primei expoziții de modelism feroviar organizată de Asociația Clubul Feroviar 'Crișana', trenul celebru Balt Orient Express va circula din nou, readus la viață, alături de alte garnituri și locomotive în miniatură, conform Agerpres.

„Cine nu este captivat să vadă alergând pe șine locomotivele în miniatură, cum scot aburi, staționează în gări, trec prin tunele și peste dealuri? Este o lume miniaturală care prinde viață, într-un peisaj de poveste, cât se poate de real”, a declarat președintele asociației, Vasile Coste.

Expoziția va fi găzduită în sala de sport a Colegiului național 'Iosif Vulcan' și va cuprinde reproduceri miniaturale ale unor trenuri care circulă sau au circulat în realitate pe rețeaua feroviară din România și nu numai. Pe parcursul celor două zile, vor putea fi admirate 'la lucru' venerabilele locomotive cu aburi, unele garnituri de mare lux precum Orient Expres sau Balt Orient Expres, până la cele mai moderne trenuri, printre acestea fiind și Săgeata Albastră.

Toate locomotivele sunt reproduceri 'vii', adică motorizate, la scara 1:87 ale unor locomotive adevărate, care tractează vagoane cu călători, iluminate, într-un decor cu două gări românești și două din Ungaria, construcții feroviare și peisaje, integrate într-o dioramă modulară întinsă pe o suprafață de 300 de metri pătrați, cu o lungime de 70 de metri.

Modulele componente aparțin membrilor de la Clubul Feroviar 'Crișana', Clubul de Modelism Feroviar 'Baross Gabor' din Veszprem, Ungaria și unor modeliști feroviari din Arad și București.

În România există o singură societate comercială, la Bârlad, care produce locomotive miniaturale. „Scopul nostru este, în primul rând, să le vadă copiii, pentru că sunt foarte mulți copii din ziua de azi care nu mai au de unde să afle, decât din filme foarte vechi, cum era transportul pe calea ferată. Din experiență, știu că sunt copii care, la 14 ani, nu au călătorit niciodată cu trenul. Dar este și pentru pasionați, deoarece mulți mecanici au dorit să-și cumpere, desigur în miniatură, locomotiva pe care au condus-o zeci de ani”, a spus Coste.

Pasionații colecționari de locomotive în miniatură nu sunt numai foști lucrători ai Căilor Ferate Române, ci majoritatea sunt de alte profesii, precum ingineri, profesori, medici sau tâmplari care au trăit în preajma gărilor sau au avut rudenii care au activat în domeniu.

Intrarea va fi liberă, ca o tradiție a expozițiilor de acest tip de la noi din țară, dar vizitatorii care doresc vor putea dona anumite sume de bani, necesare fie organizării, fie destinate unor cauze umanitare.

Asociația Clubul Feroviar 'Crișana' s-a înființat în anul 2008 la inițiativa unor pasionați de modelism feroviar, colecționari de modele feroviare în miniatură și pasionați de căi ferate, în general, din Oradea. Activitatea asociației constă în realizarea de diorame reprezentând cât mai fidel gări și peisaje din România și participarea cu acestea la expoziții în țară, dar și în străinătate, fapt ce a adus în timp recunoașterea și aprecierea activității asociației din partea unor cluburi similare din Ungaria, Austria, Italia, Anglia, Belgia, Olanda, Franța și Germania cu care păstrează o strânsă colaborare.