ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Municipiul Oradea va avea prima zonă de biodiversitate protejată urbană din ţară, pe malurile pârâului cu apă termală Peţa, pentru amenajarea căreia primarul Ilie Bolojan a semnat un acord de parteneriat cu trei organizaţii non-guvernamentale, a anunţat Primăria Oradea.

Scopul proiectului este crearea unui model de zonă verde urbană destinată recreerii şi turismului pe biciclete şi pietonal în Oradea, dar şi refacerea unor habitate specifice. Zona protejată va avea şi rol educativ, oferind cadrul în care organizaţiile implicate vor derula, în cooperare cu alte ONG-uri, cu şcoli şi licee din comunitate, cu Universitatea Oradea diferite activităţi de instruire şi cercetare.

Comunicatul Primăriei Oradea:
În cursul acestei săptămâni, primarul Ilie Bolojan a semnat un acord de parteneriat pentru o zonă protejată urbană cu trei organizații non-guvernamentale cu privire la dezvoltarea proiectului „Cărarea Verde Ovidiu" în Oradea. Acest acord este primul de acest gen în România în sensul în care se va crea o zona de biodiversitate protejata urbana, acorduri asemănătoare existând doar la nivel european.

Scopul proiectului este crearea unui model de zonă verde urbană destinată recreerii și turismului pe biciclete și pietonal în Oradea, zona urmând să cuprindă pista de biciclete și malurile Peței dintre podul din dreptul străzii Ronald Reagan și statuia lui Dimitrie Cantemir, respectiv continuarea pe Peța de la podul din dreptul statuii lui Dimitrie Cantemir și până la podul unde strada Ion Bradu traversează Peța și se întâlnește cu str. Iancu de Hunedoara.

În cadrul proiectului se are în vedere crearea unui cadru natural care să permită pietonilor și bicicliștilor utilizarea trotuarului și a pistei de biciclete frecvent pentru recreere, îmbinarea principiilor conservării și protejării biodiversității cu principiile planificării urbane a zonelor verzi, pentru a crea în Oradea o zonă destinată recreerii și turismului pentru pietoni și bicicliști.

Organizațiile non-guvernamentale implicate în proiect doresc ca acest proiect să fie implementat cu sprijinul comunității Oradea și pentru aceasta vor atrage și alte organizații non guvernamentale și voluntari alături în demersurile lor de conservare a biodiversității.

Activitățile preconizate a se derula în cadrul proiectului sunt următoarele: plantarea unui număr de 500 de arbori, 200 de arbuști, construirea și amplasarea a cel puțin 100 de căsuțe/cuiburi pentru adăpostirea păsărilor, construirea și montarea a 20 de hrănitoare pentru păsări, plantarea a cel puțin 20 de specii de flori mieliflore, curățarea albiei, udarea și întreținerea arborilor plantați, monitorizarea zonei și altele.

Proiectul are și o latură esențială educațională oferind cadrul unde organizațiile implicate vor derula în cooperare cu alte ONG-uri, cu școli și licee din comunitate, cu Universitatea Oradea diferite activități de educare și cercetare. Primăria Oradea și partenerii ei doresc ca proiectul „Cărarea Verde Ovidiu" să devină un model de proiect verde urban ce să poată fi replicat și de către alte primării.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare ale acordului de colaborare sunt: Fundația Life Tineret, Fundația Ecotop Oradea, Asociația Learning Communities, iar durata acordului este din 2 februarie 2014 până în 30 iunie 2016.