ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Circa patru hectare de spațiu verde din Parcul Plumbuita au fost retrocedate moștenitorilor proprietarilor de drept, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, scrie România Curată. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Există însă voci care spun că Primăria Capitalei nu s-a apărat suficient în acest proces. ”Noi știm și există documente că toată lumea din zonă a primit despăgubire din partea Mareșalului Antonescu, când s-a înființat parcul”, spune vicepreședintele Asociației Ecocivica.

CITEŞTE ŞI: GALERIE FOTO Cum arăta Mănăstirea Plumbuita în urmă cu 100 de ani. Imagini din anul 1915

Familia Bărbulescu, care se judecă din 1999 cu autoritățile române pentru bucata de aur din parc, a avut câștig de cauză în procesul cu edilii sectorului 2 și cu cei ai Primăriei Capitalei. În acest dosar, reprezentanții Primăriei setorului 2 au adus probe din care reiese că moștenitorii foștilor proprietari solicită ceva ce nu le aparține, întrucât predecesorii lor au fost despăgubiți de statul român după ce au fost expropriați în 1943.

Dan Trifu, vicepreședintele asociației Ecocivica, care a fost parte în proces de partea Primăriei Capitalei, spune că municipalitatea nu s-a apărat suficient. “Noi am fost parte în proces. Instanța a dat câștig de cauză reclamantului – doamna Bărbulescu. Primăria Capitalei, cea care are de fapt terenul, Primăria Sectorului 2 având doar drept de administrare, nu s-a apărat prea bine din punct de vedere juridic. Noi am solicitat din arhiva Primăriei Capitalei dacă proprietarul terenului a primit despăgubire de la Mareșalul Antonescu, atunci când s-a făcut parcul. Noi știm și există documente că toată lumea din zonă a primit despăgubire. Există un tabel, însă în dreptul familiei Bărbulescu rândul a fost sărit, iar Primăria Capitalei trebuia să aibă date dacă acești oameni au fost despăgubiți sau nu. Noi nu am primit însă nicio informație de la Primăria Capitalei pentru a o depune la dosar”, a declarat Dan Trifu.

Plumbuita este cel de-al patrulea parc bucureștean văduvit de spațiu verde în ultimii ani. Parcul Titan a pierdut 12 hectare de verdeață, în vreme ce din Parcul Tineretului au fost tăiate aproape 7 hectare. Alte 5,6 hectare de teren au fost retrocedate în Parcul Verdi, iar din Parcul Circului a dispărut aproape un hectar de teren, spațiu pe care funcționa menajeria Circului Globus. Autoritățile Capitalei mai pot lua măsuri de salvare a spațiilor verzi din parcurile Bazilescu și Floreasca, vizate acum de cereri de retrocedare în natură.