ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a dezvăluit vineri că a refuzat o investiție de 350 de milioane de euro, în urma căreia s-ar fi creat 850 de locuri de muncă, pe motiv că nu este de acord cu niciun fel de afaceri care presupun creșterea gradului de poluare în municipiu. Edilul a admis însă că investiția se încadra în normele poluării prevăzute de Uniunea Europeană.
Am încheiat repede tratativele cu un investitor important care ar fi vrut să construiască în Timişoara o fabrică ce ar fi produs puţină poluare, între limitele permise în UE. Am spus în prima parte a discuţiilor că dacă se poluează câtuşi de puţin eu nu agreez investiţia respectivă şi nu agreez nicio investiţie de tipul acesta.

Nu aş vrea să nominalizez. Fabrica presupunea o inserţie de cauciuc şi când am auzit de asta, am intrat în detalii, şi oamenii, la modul cinstit, mi-au spus că se produce o poluare încadrată între limite, aşa că am încheiat discuţiile cu ei.

Cand e vorba de poluare, e bine să piardă Timişoara. Le-am arătat disponibilitatea să îşi deschidă fabrica pe o alta localizare în judeţ. Nu era nicio problemă, am fi vorbit cu primarii, indiferent de culoarea lor politică. Dar nu în Timişoara.

În 2011, un raport al Agenției Europene de Mediu menționa România ca una dintre cele mai poluante țări, raportată la anvergura economică, după Bulgaria și înaintea Estoniei, Poloniei și Cehiei. Totuși, cei mai mari poluatori industrali erau atunci Germania, Polonia, Marea Britanie, Franța, Italia, România și Spania. Gradul cel mai mare de poluare era provocat de marile centrale electrice și, într-o măsura mai mică, de rafinării și oțelării.