ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum e să asculți hip-hop cu orchestra în cea mai elegantă sală de spectacole din oraș, sub frescele ”teribilului” Kiriacoff – Suruceanu? Teribil, am putea spune. Așa cred și cei 600 de timișoreni care se vor (re)întâlni miercuri, 22 aprilie, de la ora 21, în Sala Mare a Teatrului Național cu Subcarpați + Orchestra. În trei zile de când s-au pus în vânzare biletele la concertul care va închide prima parte a FEST – FDR( Festivalul European al Spectacolului TimişoaraFestival al Dramaturgiei Româneşti), spectacolul a fost vândut integral.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

De altfel, modulul FDR, ca și ART OF AGEING - 1st EUROPEAN THEATRE AND SCIENCE FESTIVAL (15-22 aprilie) propun o serie de reprezentații de excepție. Traduse în cifre, cele două prime „capitole” ale FEST-FDR arată în felul următor: 13 spectacole pe texte de teatru românesc în selecția teatrologului Oana Borș, 5 coproducții europene în cadrul Art of Ageing Festival și 2 spectacole de gală - Maria de Buenos Aires (19 aprilie) și concertul Subcarpați + Orchestra (22 aprilie).

În cadrul FDR, cele mai premiate trupe de teatru din România își prezintă creațiile la Timișoara. Cinci dintre ele sunt, deja, sold-out: Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, Teatrul Național Cluj, În trafic, un spectacol de Alina Nelega, Teatrul Național Târgu-Mureș, Mobilă și durere de Teodor Mazilu, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, În parc, un spectacol de Radu Iacoban, Godot Café-Teatru, București, De vânzare / For sale, un spectacol de Gianina Cărbunariu, Teatrul Odeon, București.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național sau online, pe www.tntimisoara.com.

Istorie

Teatrul Național din Timișoara organizează FESTIVALUL EUROPEAN AL SPECTACOLULUI TIMIȘOARA – FESTIVAL AL DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI, eveniment european ce recuperează într-un fel nou, proaspăt o tradiție de treizeci de ani. FEST-FDR promovează teatrul românesc ca parte integrată a fenomenului artistic european și transformă în fiecare an Timișoara într-un spectacol viu, colorat, autentic. De asemenea, Teatrul Național este gazda CONCURSULUI NAȚIONAL DE DRAMATURGIE; în sfârșit, Teatrul Național organizează workshop-uri profesionale, cursuri de teatru pentru amatori și editează cărți și reviste de teatru, la tipografia proprie.
Programat în două etape (15-22 aprilie și 6-14 iunie),ediția a XX-aa FEST-FDR concentrează trei mari direcții. Astfel, în urma selecției, FDR prezintă cele mai reprezentative spectacole pe texte românești de teatru, ca o veritabilă platformă a spectacolului de teatru pe text românesc.

În direcția relevanței sale internaționale, Teatrul Național, membru al prestigioasei rețele europene de teatru European Theatre Convention, organizează, îninteriorul FEST-FDR, Art of Agening – 1st Theatre&Science Festival (AAF) și, în același context, organizează, împreună cu board-ul ETC, Adunarea Generală a Convenției Teatrale Europene. AAF urmărește, ca prim obiectiv, prezentarea celor 5 coproducții europene realizate în cadrul programului european Art of Ageing de către 8 teatre din România, Germania, Slovacia și Croația: Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân / Die Uhrtickt. Timpul trece de Peca Ștefan (Teatrul Național din Timișoara și Badischer Staatstheater din Karlsruhe),Ichbefürchte, jetztkennenwir uns / Bojim se da se sada poznajemo / I’m afraid we know each other now de IvorMartinić(Teatrul Gavella din Zagreb și TheaterundOrchester Heidelberg), FenFires / Land dererstenDinge / Bludičkyde Nino Haratischwili (DeutschesTheater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava) și Strawberryorphans / Erdbeerwaisen / Căpşunile şi orfanii (Teatrul Național din Craiova și Staatstheater Braunschweig).Art of Agening – 1st Theatre&Science Festival (16-18 aprilie 2015) este primul festival al Convenției Teatrale Europene, cea mai vastă și longevivă rețea continentală de instituții teatrale, reunind 40 de teatre din 25 de țări. Proiectul The Art of Ageing este un proiect artistic european care are ca scop creșterea gradului de conștientizare privind provocările demografice, politice, sociale, biologice și economice ale societăților aflate în curs de îmbătrânire.

Nu în ultimul rând, în intervalul 6-14 iunie este programat modulul FEST al FEST-FDR2015. Succesul precedentei ediții a FEST, dedicate spectacolului european, având în centrul său modulul OUTDOOR ale cărui spectacole în FEST-FDR2014 au reunit peste 6.000 de spectatori, îndreptățește Teatrul Național, încalitate de organizator, să continue acest proiect cu o miză extrem de importantă atât pe termen scurt, cât, mai ales, pe termen mediu și lung, participând la efortul de a transforma Timișoara într-o capitală culturală europeană. Teatrul Naţional intenţionează ca prin intermediul modulului FEST – Festival European al Spectacolului Timișoara, în intervalul acestei ediții ce beneficiază de o excelentă vizibilitate națională și internațională, să continue demersul început în 20 decembrie 2012, atrăgând atenția asupra Timișoarei prin evenimente culturale majore, care să probeze dimensiunea culturală europeană a orașului.