ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de credincioşi s-au închinat, joi, la moaştele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi.  Oamenii au venit mai devreme pentru a evita aglomeraţia din următoarele zile.

Joi la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, aşteptau la rând aproximativ o mie de persoane, iar potrivit Jandarmeriei alte câteva mii de credincioşi s-au închinat deja în cursul dimineţii la racla cu sfintele moaşte, aflate în incinta Catedralei, transmite Mediafax.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din incinta Catedralei vineri dimineaţă, în cadrul unei procesiuni, urmând a fi depuse într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.

Autorităţile se aşteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieşene să se întindă constant pe o lungime de peste un kilometru şi jumătate.

Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iaşi. Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi.

Joi seară,   ajung la Iaşi şi moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Mănăstirea Neamţ, acestea urmând a fi depuse alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva. De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iaşi, a icoanei Maicii Domnului - Prodomiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă şi aşezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos.

Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instituţiei de cult ca în anii precedenţi.

Vineri seară, pe străzile din centrul oraşului, este programat pelerinajul Calea Sfinţilor, racla cu sfintele moaşte urmând a fi purtată pe umeri, de către preoţi, pe o distanţă de câţiva kilometri.

Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.