ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul premier polonez după căderea regimului comunist de la Varșovia, Tadeusz Mazowiecki, a decedat la vârsta de 86 de ani, potrivit presei internaționale.

Tadeusz Mazowiecki, unul dintre liderii Sindicatului Solidaritatea, a fost numit șef al guvernului polonez după alegerile din 4 iunie 1989, iar acest executiv a reușit implementarea unor reforme vitale într-un interval relativ scurt de timp, mai ales în ceea ce privește sistemul politic și cel economic.

Lech Walesa și fostul său consilier, Tadeusz Mazowiecki, au candidat ca adversari la președinția Poloniei, în 1990, iar fostul șef al Solidarității a câștigat, iar fostul premier a fost parlamentar până în 2001, din partea Partidului Creștin-Democrat. În 2005, a devenit unul dintre fondatorii Partidului Democrat.

Tadeusz Mazowiecki a fost raportor al ONU pentru fosta Iugoslavie din anul 1991, dar a demisionat din funcție după masacrul de la Srebrenica din iulie 1995, când peste 8.000 de musulmani au fost executaţi.

Președintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj de condoleanțe în care a subliniat rolul Poloniei în căderea sistemului comunist în anul 1989.
Am fost profund mișcat de vestea dispariției marelui om politic Tadeusz Mazowiecki, cel care, prin personalitatea sa și prin activitatea desfășurată în calitate de prim-ministru al Poloniei, a schimbat fundamental traseul istoric al țării sale în postcomunism. 

Polonia a fost cea care a inspirat și a încurajat lupta împotriva comunismului prin afirmarea principiilor democrației, ale statului de drept și ale libertății. Discuțiile din perioada «Mesei rotunde» au demonstrat că faptele politice fundamentate pe valoarea umană au puterea de a destructura chiar și un regim totalitar care nu a cunoscut rezerve în a se sprijini pe violență. 

Ceea ce astăzi cunoaștem ca fiind modelul polonez și-a datorat bunul renume viziunii pe care câțiva lideri politici de excepție aflați alături de Tadeusz Mazowiecki au reușit să o transpună în practică în perioada primului guvern liber al Poloniei, revigorând spiritul public, instituțiile statului și economia de piață.

Tadeusz Mazowiecki va rămâne în memoria noastră, a europenilor, prin importanța asumării datoriei personale în fața încercărilor istoriei.