ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marţi, Curtea de Apel București (CAB) a amânat judecarea apelului în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci de închisoare, după ce unul dintre judecători a formulat o cerere de abținere, potrivit Agerpres.

Marţi, preşedintele  fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost prezent la CAB, unde a spus că speră să se facă dreptate în acest dosar, el urmând să dea declarații în dosarul în care este acuzat de spălare de bani.

La termenul de marți, unul dintre cei doi judecători din complet a formulat o cerere de abținere, deoarece ar fi fost implicat într-un alt caz privind fapte de corupție ale unora dintre inculpații din dosarul ICA.

Un alt complet de judecători urmează să judece cererea de abținere a magistratului și în funcție de hotărârea pe care aceștia o vor lua, dosarul se va judeca în același complet sau într-unul cu o componență schimbată.

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA, fiindu-i interzise mai multe drepturi civile pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi — fost director general al ICA, Sorin Pantiș — fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare.

Alți inculpați din dosar, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre, au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanța l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA, donate fiicei sale Camelia Voiculescu.

Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar şi suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC "Bioprod" SA București, procurorii anticorupție reţinând în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, şi  Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București,  pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.