ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociaţia Berarii României a publicat un raport potrivit căruia, în România, consumul acestui produs a fost de 90 de litri pe cap de locuitor, cu 8% mai puțin decât în 2012. Acest lucru plasează România pe locul şase în Europa, peste media europeană de 70 de litri. Lideri în această ierarhie sunt cehii, austriecii, germanii şi polonezii.

Ddirectorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu, a pus aceste statistici pe seama creșterii accizelor cu 16% în 2013. Mai mult, din preţul unei beri, aproape 50% reprezintă taxele virate la bugetul de stat.
Suntem speriaţi de posibila evoluţie a sectorului berii din cauza debutului nefavorabil al anului 2013, unde am avut o creştere de acciză de 16%. Dacă ar fi să ne uităm la începutul acestui an, am avut o nouă creştere a accizei în lei cu circa 6,5% luând în calcul indicele preţului de consum şi diferenţa de acciză pe care a trebuit să o plătim. Practic, în aceste condiţii, sunt mici şansele ca premisele de dezvoltare organică din 2012 să se regăsească în 2013.

Atât TVA, cât şi acciza, sunt nişte componente de preţ, iar fiecare producător în parte decide asupra transferului acestor taxe în preţul final către consumator, dar pot spune că pe o piaţă concurenţială, precum piaţa berii, în care sunt şase jucători cu o distribuţie naţională, cred că fiecare producător de bere va cântări foarte bine în ceea ce priveşte politica sa individuală de preţuri.

Un român trebuie să muncească circa 25 de minute pentru a-şi cumpăra un litru de bere, comparativ cu un german, care are nevoie de doar 3,7 minute.

Înfiinţată în anul 2004, Asociaţia Berarii României este, începând din ianuarie 2008, membră a Berarilor Europei, ca o consecinţă a misiunii sale în acord cu cea a ţărilor din spaţiul Uniunii Europene.

Potrivit Agerpres, Asociaţia Berarii Europei este considerată reprezentantul industriei europene a berii în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Fondată în 1958 la Bruxelles, organizaţia are astăzi 27 de membri şi reprezintă interesele a aproximativ 4.000 de producători din industria berii din Europa. Mai mult, Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a peste 2 milioane de oameni care datorează locurile de muncă producţiei şi vânzării berii.