ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există o practică periculoasă în ceea ce priveşte producerea cosmeticelor pentru iluminarea pielii, aşa-numitele produse pentru îngrijirea frumuseţii.

Numeroase produse pentru iluminarea pielii, tratamente anti-îmbătrânire, capabile să înlăture pistruii, ridurile şi petele din piele, sau loţiuni şi creme împotriva acneii conţin niveluri nemaiîntâlnite de mercur. Acesta este masat direct în piele, de unde este uşor absorbit în corp.

În multe produse din întreaga lume au fost depistate niveluri de mercur atât de ridicate, încât F.D.A. (U.S. Food and Drug Administration) a emis o declaraţie publică prin care avertizează consumatorii să nu folosească loţiuni, creme şi alte produse de acest gen care pot conţine mercur.

Există produse care depăşesc nivelul de mercur admis chiar şi de 10.000 de ori!

Într-un nou raport al Universităţii de Medicină din Loma Linda, California, prezentat pe larg de naturalnews.com, au fost analizate 549 de produse pentru iluminarea pielii, provenite din 32 de ţări din întreaga lume.

Limita stabilită de F.D.A. pentru mercur în produsele cosmetice este de maxim 1 ppm (părţi per milion). Cercetătorii au folosit un spectrometru portabil cu raze X, capabil să depisteze un nivel de mercur de peste 200 ppm. O doză realmente toxică, de peste 1000 ppm mercur, s-a găsit într-un procent de 6% din cele 549 produse testate, iar aproape jumătate dintre acestea conţineau peste 10.000 ppm mercur!

Mercurul, ucigaş tăcut

Mercurul este un ucigaş puternic şi tăcut al funcţiilor celulare. Compuşii mercurului se absorb uşor prin pielea intactă, având efecte dermice toxice. Aceste substanţe sunt capabile să distrugă melanozomii, mici “balonaşe” din piele ce conţin melanină (substanţa care pigmentează pielea, unghiile şi colorează părul).

Expunerea la mercur poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii. Mercurul poate distruge rinichii şi sistemul nervos şi poate afecta dezvoltarea creierului la fetuşi şi la copiii foarte mici”, a declarat Charles Lee, doctor în medicină, consultant medical senior la F.D.A.

În plus, mercurul din aceste creme poate afecta şi persoanele care nu utilizează aceste produse, dacă un membru al familiei le foloseşte. “Vaporii de mercur pot fi inhalaţi cu uşurinţă. Copiii mici sunt în pericol de a ingera mercur, dacă ating părinţii care folosesc cremele respective, rămân cu urme de cremă pe degete, iar apoi le introduc în gură, aşa cum au obiceiul”, a explicat Mike Bolger, medic toxicolog al F.D.A.

Cum ne protejăm

Specialiştii avertizează să verificăm cu atenţie lista ingredientelor oricărui produs cosmetic folosit, în special pentru tratamentele iluminatoare, anti-îmbătrânire sau anti-acnee. Mercurul se poate regăsi şi sub denumiri alternative, precum: mercuric, mercurio, calomel, clorură de mercur.

De asemenea, nu trebuie să folosim produse cosmetice de provenienţă dubioasă, care nu conţin o listă a ingredientelor. Există un mare risc de a fi contaminate cu mercur sau cu alte substanţe toxice, care pot avea efecte grave asupra sănătăţii.